Gyerekeknek játszani kivételes élmény

2011. március 28. 09:57 Rákász Judit
Apró Ernő | Színészként kezdte pályafutását, de néhány bábszínházi előadás után a gyerekeket választotta. 18 éve játszik Kecskeméten, a Ciróka Bábszínházban, s mint mondja: soha nem bánta meg, hogy így alakult pályája. Apró Ernővel Blattner-díja kapcsán beszélgettünk.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Ritka, hogy egy színész otthagyja a drámai színpadot, és bábszínésznek áll. Miért döntött annak idején úgy, hogy átszerződik a Szabadkai Népszínházból az ottani bábszínházba?
– A véletlenen múlt. Először néhány darabba hívtak meg, aztán a társulatba is.

Nagy dilemma volt otthagyni a drámai színházat? Lemondani a nagy alakításokról, melyeket, mondjuk, a Shakespeare-darabok kínálnak?
– Egyáltalán nem. Gyerekeknek játszani kivételes élmény. Beáramlik a nézőtérre sok-sok gyerek, elevenek, talán egy kicsit rakoncátlanok is, de ha jó az előadás, tátott szájjal figyelnek. És mindenre reagálnak: kiabálnak a rossz figurának, szurkolnak a jóknak. Egészen más világ, mint a felnőttelőadásoké. Könnyen függővé lehet válni tőle.

Klasszikus bábszínházban kezdte a pályáját?
– Igen, paravánnal, annak megfelelő bábokkal. Nagyon ritka volt, hogy a rendezők kiengedtek bennünket a paraván mögül. Azóta nagyot változtak a bábelőadások, azt gondolom, jó irányba. A paraván eltűnése szabadságot adott. Nem mintha az lenne a bábszínészek célja, hogy magukat mutogassák. Nekem legalábbis soha egy pillanatra sem jutott eszembe. Mi a bábok mögött vagyunk. Ha erős a jelenlétünk, akkor nem sikerült megoldanunk a feladatot, hiszen nem tudtuk a néző figyelmét a bábokra irányítani. A Gabi és a repülő nagypapa egyik előadása után arra kértük a gyerekeket, hogy rajzoljanak valamit a látottakról. Talán egy-két gyerek volt, aki a színészt is a képre rajzolta. Nem rejtőzünk paraván mögé, fizikailag jelen vagyunk a színpadon, mégis észrevétlenek maradunk. Éppen ez benne a legnehezebb, hiszen erős gesztusok, mimika nélkül kell kifejeznünk magunkat: ami egy drámai színész számára fontos eszköz, azt nekünk a bábra kell átvinnünk.

Vajon a felnőtt közönségnek mekkora hányada lehet túl azon a felismerésen, hogy a bábszínház ma már nem abból áll, hogy paraván mögött bábozik két ember? Vagy ezt többnyire csak a gyerekek tudják?
– Nem hiszem, hogy a felnőttek jelentős része túl lenne ezen a felismerésen. Sokszor kapunk viszszajelzést olyanoktól, akik 10 éve nem voltak bábszínházban, aztán megszületik a gyermekük, unokájuk, eljönnek hozzánk, és leesik az álluk. Ezért is volt jó ötlet a bábszínház vezetésétől a felnőtteknek szóló előadás-sorozat elindítása. Az első alkalmakkor még akadtak üres helyek, de most már a lépcsőkön is ülnek. A bábokkal csodát lehet tenni a színpadon. Ezért is használnak bábokat egyre gyakrabban drámai színházi előadásokban.

Kuthy Ágnes, a Gabi és a repülő nagypapa rendezője azt nyilatkozta, hogy ön az egyetlen ma Magyarországon, aki el tudja játszani a nagypapa szerepét. Milyen volt ezt hallani?
– Kicsit megdorgáltam Ágit, hogy ilyeneket mond, de győzködött, hogy higgyem el, ehhez a szerephez élettapasztalat kell. Egy lelkes, fiatal bábos egész másként oldaná meg.

Apró Ernő tizennyolc éve a Ciróka társulatának tagja Apró Ernő tizennyolc éve a Ciróka társulatának tagja

Ritkán fordul elő, hogy bábszínházi előadás a halál, az elmúlás kérdésével foglalkozik. Hogyan fogadták a gyerekek a Gabi és a repülő nagypapát?
– Általában a légy zümmögését is meghallani. A többség végig követi és érti az előadást.

Sírdogálás?
– A gyerekek részéről nincs. A tanító néniknél előkerül a zsebkendő. Sokat töprengtünk, milyen legyen az előadás vége. Az eredeti német darabban kimondják, hogy a nagypapa meghalt. Mi nem szerettük volna ilyen nyersen közölni a rossz hírt. Inkább arra törekedtünk, hogy az előadás végén legyen feloldás. Csak az üresen maradó szék jelzi: a nagypapa elment.

Vidámabb téma a legendássá lett Farkas és Piroska, amelyben az előítéletek áldozatává vált, s ezért becsületsértési pert indító Ordasi Farkas szerepében nyújt feledhetetlen alakítást. Milyen játszani az előadásban? Mert nézni nagyon jó!
– Játszani is nagyon jó.

Nem tűnt őrültségnek a Piroska ellen becsületsértési pert indító Farkas szerepe, amikor először olvasta a darabot?
– Gyanús volt, hogy csak akkor kaptuk meg első olvasásra a szöveget, amikor már a rendező is itt volt. De már az első alkalommal is remekül szórakoztunk. Szinte azonnal megérezte mindenki a figuráját. Soha nem tanultam olyan könnyen szöveget, mint ezt, pedig a raptől a nagymonológig sok minden van benne.

Rengeteg felnőtt is megnézte az előadást. Ők hogyan fogadták?
– Ezen az előadáson ők is megfeledkeznek magukról...

Bekiabálnak?
– Nem kiabálnak be, viszont rengeteget nevetnek. Amikor Tatabányán játszottunk, pillanatok alatt híre ment, és azt vettük észre, hogy egyre több pedagógus jön a gyerekekkel. Az a fajta előadás ez, melyben mindenki megtalálja, ami számára érdekes és szórakoztató.

Amikor nem a bábszínházban van, mivel tölti az idejét?
– Kijárok a kertembe, Katonatelepre. Vannak gyümölcsfáim, veteményesem, most már az idő is jó a kerti munkához. Amikor Szabadkáról áttelepültünk, nem tudtunk kertes házat venni. Sehogy nem találtam a helyem a lakásban. Elképzelni sem tudtam, mit lehet csinálni a négy fal között, amikor eljön a munkák ideje. Aztán sikerült megvenni a kertet, és azóta rend van.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Gyerekeknek játszani kivételes élmény

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Fantasztikus: így döntik meg az ugrókötelezés világrekordját (videó)

Fantasztikus: így döntik meg az ugrókötelezés világrekordját (videó)

Alig egy perc alatt 225-ször szökkentek egy japán iskola nebulói.

Gyönyörű, de hátborzongató lenne a vizes apokalipszis New Yorkban

Látta már a Nagy Alma lagúnáit? Most megmutatjuk.

Elképesztő gesztust tett Dél-Szudán felé Ferenc pápa

Félmillió dollárral vagyis kb. 138 millió forinttal támogatja az országot.

Babos Tímea: Tényleg mindent megteszek, hogy jobb legyek

Babos Tímea: Tényleg mindent megteszek, hogy jobb legyek

Babos Csaba szerint nem tragikus a helyzet, lányának volt már nehezebb periódusa is.

Közteret neveztek el a „Grande” Ganz gyermekéről, Kubala Lászlóról

Kubala Lászlónak már gyerekként sem kellett messzire mennie, ha világsztárokkal akart játszani.

Bardi imádja Budapestet, de lehet, hogy nyáron Valenciában köt ki

Hiába faragják az Újpest macedón légiósát, nem ül fel a provokációnak, inkább góllal törleszt.

Sallói István: Storck nem vette komolyan Andorrát

Sallói István: Storck nem vette komolyan Andorrát

„A kudarcot nem akarati tényezők okozták” • „Elgondolkodtató, hogy egymás után jönnek haza a játékosaink.”

Juventus: orvosin a válogatott támadó, hamarosan aláír

A játékosnak 25 millió eurós kivásárlási ár szerepel a szerződésében.

Jogerősen manipuláltak – ítéletet hirdettek a fogadási csalási ügyben

Tizenöt bűnös közül senki sem kapott letöltendő börtönbüntetést; Nyerges Krisztián és Torma Gábor ellen megszűnt a vizsgálat.

Megyei Piactér