„Elveszett” települést ástak elő a régészek

2014. május 10. 18:35 , Legutóbb frissítve: 2014. május 11. 08:35 Popovics Zsuzsanna
SOLT/RÉVBÉRPUSZTA | Korabeli fegyverek, pénzérmék, cserépedények, de komplett utcarészlet, 16. századi cserépkályhák és több házalap is előkerült a föld alól Solt határában, a Duna-parton, egy működő homokbánya területén.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Nagy valószínűséggel a korabeli leírások alapján Révfalu néven ismert települést azonosították be és tárták fel a Kecskeméti Katona József Múzeum régészei. A terület a 16-17. században a Nyugat-Európába irányuló honi szarvasmarha-kereskedelem egyik fontos tranzitátkelőhelye volt.
– Tavaly ősszel próba-, majd megelőző feltárást végeztünk az egyébként régebb óta ismert régészeti lelőhelyen. A munkálatok során kiderült, hogy a korabeli forrásokból nagyon jól ismert, de eddig még nem azonosított Révfalut találtuk meg – mondta el lapunknak Wilhelm Gábor, a Kecskeméti Katona József Múzeum régészeti koordinátora. – A korabeli település a mai Dunaföldvár bal parti párja volt, ami egykor folyami átkelőhelyként működött. Az adott korszakban egy királyi rév rendkívül komoly bevételi forrást jelentett. A település éves bevétele megközelítette az akkori Solt, illetve Kalocsa városok költségvetését. Emellett halászattal, szőlő- és bortermeléssel is foglalkoztak a helyiek, illetve méhészkedtek és juhokat, sertéseket is tartottak.    

Révfalu fénykorát az 1500-1600-as években, a török hódoltság idején élte. A foktői mellett ez volt a másik fontos átkelőhely a Dunán a Kalocsai- és Solti-síkon. A fennmaradt a török adóösszeírásokból (1548-ból és 1561-ből) név szerint ismert a falu teljes férfilakossága. Ez alapján egy 300-400 fős településre becsülik a szakemberek a falut, 40-50 háztartással a 16. században.

– A fennmaradt bírósági és egyéb jegyzőkönyvekben, az 1680-as évektől ez a terület már pusztaként szerepel. Jól datálhatóan akkoriban kezdődött el a törökök elleni felszabadító háború. A habsburgok katonasága, amikor kiverte a törököket nagyobb pusztítást végzett helyenként, mint az egykori hódítók – folytatja Wilhelm Gábor. – Ekkortájt ment tönkre az addig virágzó szarvasmarha-kereskedelem is. Az „évezred üzlete” volt a magyar szarvasmarhát eladni Nyugat-Európában. Volt idő, amikor Kecskemét városa éves szinten 15 ezer marhát szállított Nyugatra. Ahhoz, hogy ezeket a nagy értékű marhákat épen és egészségesen, úgymond „jó húsban” eljuttassák a célállomásokra (Bécs, Nürnberg, Augsburg, Észak-Itália), fegyveres, hozzáértő hajtókat, később hajdúkat alkalmaztak a tőzsérek, azaz a kereskedők. Nem kis feladat volt ennek a megszervezése, Révfalu pedig fontos állomása volt a marhakereskedelmi útnak.

A régészek márciusban, áprilisban folytatták az ásatást. Nagyon gazdag leletanyagra bukkantak, volt olyan, amire nem is számítottak. Ritka leletnek számítanak a szőlőműveléshez használt kacorok (fanyelű, görbe kések), számos halászeszköz került elő: nagyméretű horgok, csontból készült hálónehezékek, méretes szigony, kerámiaedények. A leletek között van mintegy 200 db ezüst pénzérme, főként Habsburg érmék, magyar dénárok, török akcse, időben Luxemburgi Zsigmond 1400-as évek eleji pénzvereteitől egészen az 1680-as évekig, a település megszűnéséig. A fizetőeszközt már akkoriban is hamisították, ilyen pénzérmék is gyarapítják a leletek számát.

Összesen több mint 2 ezer fémtárgy került elő a föld alól, köztük szintén ritkaság számba menő nyugati textil plombák, a korabeli kereskedelem ékes bizonyítékai. Utóbbiak között van egy Nürnberg város címerével ellátott darab is. Erre az a magyarázat, hogy a marhakereskedők a hazaúton sem jöttek üres kézzel, hanem jó minőségű posztót szállítottak Magyarországra.

Az úgynevezett szemeskályha kerámiáit mutatja Wilhelm Gábor. Ilyen „bögréből” is tucatszám került elő a révfalui házakból. Fotó: MTI Az úgynevezett szemeskályha kerámiáit mutatja Wilhelm Gábor. Ilyen „bögréből” is tucatszám került elő a révfalui házakból. Fotó: MTI

Révfalu két utcasorát tudták rekonstruálni a régészek egy kisebb focipályányi területen. A település hosszát közel 2 kilométerre becsülik a szakemberek, végig a Duna-partján. Egyedül a 15-17. századi település temetőjét nem találtak a területen. A leletanyagot a Kecskeméti Katona József Múzeum raktárában őrzik, illetve az intézmény szakemberei már nekiláttak az értékes leletanyag restaurálásának.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
„Elveszett” települést ástak elő a régészek

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Októberben tér vissza a vászonra Törőcsik Mari

Mészáros Márta Aurora Borealis című filmjében Tóth Ildikóval és Törőcsik Franciskával játszik együtt.

Megemelik II. Erzsébet fizetését

Kissé drágult tavaly a brit monarchia.

Nézzen Ön is hápogó kiskacsákat éjjel-nappal!

Nézzen Ön is hápogó kiskacsákat éjjel-nappal!

Mert mi másra is lenne jó az internet?

„Ezzel a terápiával még a magyar futballon is lehetne segíteni”

„Ezzel a terápiával még a magyar futballon is lehetne segíteni”

SZEMLÉLETVÁLTÁS. „A Chelsea és a PSG ott volt, Magyarországról természetesen senki sem jött el.”

Felkészülés: sima újpesti vereség, Zsótér csuklója eltörött

Az első félidőt 1–0-ra megnyerték a lilák, a másodikban azonban négyet vágtak a ciprusiak.

BL: óriási bravúrral kezdett a gibraltári bajnok

Az Europa FC a walesi bajnok otthonában nyert, az Alaskert az andorrai riválissal küszködött.

Újpest: az UTE nem járul hozzá a címer megváltoztatásához

A hozzájárulásuk nélkül jogszerűen nem is lehet módosítani az emblémát.

Tenisz: 49 percig tartott Maldini első és utolsó profi teniszmeccse

A 49 éves futballklasszis párosban nagyon sima vereséget szenvedett.

Hertha: Aki profi, az egy szörnyecske lesz – Dárdai

A magyar edző szerint tíz év alatt kell elegendő pénzt keresni, mert utána nem segít senki.

Kövessen bennünket a Facebook-on!
Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér