Az első érsekre emlékeznek

2017. január 9. 09:39 , Legutóbb frissítve: 2017. január 9. 11:39 Tapodi Kálmán

Bábel Balázs, a kilencvenedik kalocsai érsek

KALOCSA | Ünnepi szentmisével nyílt meg az Asztrik-év, mellyel a Szent Koronát Magyarországra hozó főpapra, Kalocsa első érsekére emlékeznek a Kalocsa-kecskeméti Főegyházmegyében.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Vízkereszt ünnepnapján, a Nagyboldogasszony főszékesegyházban tartott ünnepi szentmise keretében nyitotta meg az Asztrik-emlékévet Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek.

– Vízkereszt ünnepén emlékezünk Asztrikra, első érsekünkre. Ez az ünnep népünk egyik legősibb ünnepe, a keresztény ember azon örvendezéséből született, hogy Isten megjelent közöttünk – szólt a megjelentekhez a főpásztor, aki szerint: szinte minden keresztény életében volt olyan pillanat, amikor meggyőződött róla, hogy vele van az Isten. „Mi más ez, mint a személyes epifánia, személyes megjelenés” – mondta szentbeszédében az érsek.

Fotó MTI: Ujvári Sándor Fotó MTI: Ujvári Sándor

– A vízkereszt ünnepén kialakult a házszentelés kedves szokása, amit ha továbbgondolunk, akkor mi nem csak házat, hazát is akarunk szentelni ezen a napon – fogalmazott Bábel érsek. Mint elhangzott: az istenkereső napkeleti bölcsek látogatása – akiknek csillag jelezte az utat –, a művészetek révén mélyen beleépült a magyar néplélekbe, s idővel összefonódtak három szent királyunk – István, Imre és László – alakjával.

„A csillag mind betlehemi” – idézte Illyés Gyula Emberi éj című versét Bábel Balázs, aki a magyar nép csillagainak nevezte azokat a hazánkat választó, idegenből érkező főpapokat: a vértanúvá lett Adalbertet és Gellértet, valamint a magyar nemzet legszentebb jelvényét, a Szent Koronát Magyarországra hozó Asztrik érseket, akik utat mutattak és a kereszténység megszilárdulását segítették elő.

– A magyarságnak nincs más útja – ahogy ezer esztendővel ezelőtt –, csak a kereszténység – jelentette ki az érsek, aki úgy vélekedett: különben széthullunk és elpusztulunk.

Asztrik érsek – akinek földi maradványait múlt évben szentelték újra a főszékesegyházban – ott őrzött relikviáiról szólva az érsek emlékeztetett arra, hogy jó és szent volt a kezdet, ezért is kell tisztelegni Asztrik emléke előtt.

„Asztrik érsek lett a mi betlehemi csillagunk ezen a tájon” – mondta Bábel Balázs, aki szerint: „van, amikor eltűnik előlünk a csillag, s nem tudjuk, mit hoz a jövő, de Asztrik is arra tanít: bár nem tudjuk, mit hoz a jövendő, mégis tegyünk meg mindent, hogy Jézus Krisztus felé haladjunk.”

Megtört csontjaim is emlékeznek

Az ünnepi szentmisét követően bemutatták a „Megtört csontjaim is örvendeznek” című dokumentumfilmet. A Koltay Gábor rendezte film az első része annak a sorozatnak, ami kalocsai érsekség történetét, az érsekek történelemformáló szerepét mutatja majd be. Tavasszal, az Astriceum Érseki Múzeum újabb kiállítása is tisztelgés lesz Asztrik személye, történelmi jelentősége előtt. Asztrikot, a pécsváradi bencés apátság alapítóját, a kalocsai érseki tartomány létrehozóját a bencések – s a katolikus egyházban évszázadokon átívelő, máig fennálló – tisztelete és szokásjoga alapján szentként ismerjük. Egy 16. századi írás szerint halála, 1034. november 12-én következett be.

Koltay Gábor – aki maga is ott volt az ünnepi szentmisén –, filmjében a főegyházmegye ezeréves történelme mellett, megismerhetőek azoknak a tudományos vizsgálatoknak a részletei, amik segítségével szinte teljesen bizonyos, hogy az 1910-11-ben végzett feltárások során Asztrik-érsek sírleletét találták meg.
 
Vízkereszt, Jézus Krisztus megjelenésének ünnepe

A katolikus egyházban vízkereszt parancsolt ünnep, Jézus Krisztus megjelenésének ünnepe. Vízkereszt napja a IV. század elején kezdett a keresztények körében terjedni a háromkirályok (napkeleti bölcsek) látogatásának, Jézus keresztségének és a kánai menyegzőnek az ünnepeként – közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia. Később az ünnep elsődleges témája Keleten Jézus keresztsége, Nyugaton a háromkirályok látogatása lett. A római egyház szertartásai szerint ezen a napon vizet és tömjént szenteltek. A víz megszentelésének, azaz megkeresztelésének szertartásából ered a magyar vízkereszt elnevezés is.
Vízkeresztkor kezdődik a házszentelések időszaka. Az ajtófélfára ilyenkor felírt évszám – a népi értelmezés szerint –, a „háromkirályok” nevének (Gáspár, Menyhért, Boldizsár) kezdőbetűit, vagyis idén a 20+GMB+17 jelképezi. Más értelmezés szerint a három betű a latin áldásformula Christus Mansionem Benedicat („Krisztus áldja meg e házat”) kezdőbetűi.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Az első érsekre emlékeznek

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Karácsony helyett már májusban jön a kilencedik Star Wars

Karácsony helyett már májusban jön a kilencedik Star Wars

2019. május 24-re ne tervezzenek más programot.

Egyszerűen képtelen felejteni egy ausztrál nő

Rajta kívül még 60-80 ember szenved a világon a hipermnézia nevű rendellenességben.

Megtalálja a mérgeskígyót a képen?

Sok múlhat ezen a könnyed kis képrejtvényen.

Visszatér a legviccesebb szereplő az új Jurassic Worldben

Újra megcsodálhatjuk majd Jeff Goldblum tehetségét.

Mit pakol magának egy hároméves gyerek ebédre?

Mit pakol magának egy hároméves gyerek ebédre?

Csupa-csupa zöldséget és gyümölcsöt, ugye?

Tenisz: Babos csak öt játékot engedett ellenfelének

Tenisz: Babos csak öt játékot engedett ellenfelének

A második helyen kiemelt magyar játékos nem adott esélyt a selejtezős svájcinak.

Real Madrid: CR, Bale, Kroos, Pepe és Ramos sem játszik ma

Zidane pihenőt adott Ronaldónak és Kroosnak. Visszatérhet viszont Raphaël Varane.

FTC: „Nagy káosz a szezonunk” – nyáron távozik a támadó

A zöld-fehérek futballistája az ősszel remekelt, tavasszal azonban alig kap lehetőséget.

Taktikák és praktikák – hadrendmustra

Taktikák és praktikák – hadrendmustra

A közelmúlt: kihalt a söprögetőposzt • A közeljövő: kombinatívabb támadójáték.

Hátsó füves: edző a Fradiból, gólbika az erőműből – a két Böde madocsai királysága

Dániel a szülőfalujában búcsúkor csősznek, hétvégénként trénernek áll. István bátyja azért megmondja neki, ha kell...

Barca: a védő a Juve ellen játszotta utolsó meccsét, távozik?

Állítólag Jérémy Mathieu és Luis Enrique csúnyán összeveszett a Juventus elleni BL-meccs szünetében.

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér