Szemüvegeket gyűjt afrikai betegeinek a doktornő

2017. április 19. 15:31 , Legutóbb frissítve: 2017. április 20. 06:31 Horváth Péter
KECSKEMÉT | Dr. Jakkel Anna kecskeméti háziorvos Afrika öt országában vett részt misszión, ahol az orvosi ellátásban soha nem részesülő helyieket gyógyította. A doktornővel élethivatásává vált küldetéséről és a fekete kontinensen szerzett élményeiről beszélgettünk.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

– Ötször volt már afrikai misszióban. Hogyan kezeli ezt a családja?
– Az első időkben nagyon féltettek. Aggódtak, hogy bajom lesz, de nem lett. Még mindig féltenek, de elfogadták. Akkor lenne, ha itthon maradnék.

– Milyen érzésekkel megy vissza?
– Nagyon jó nekem ott. Nem érzek fáradtságot, azt sem, hogy hány éves vagyok. Óriá­si tisztelet vesz körül bennünket. Amikor látják, hogy nem vagyok olyan fiatal, mint a munkatársaim, onnantól kezdve rám vigyáz mindenki. Gyakorlatilag a „Mama doktor” státuszában dolgozom. Itthon nincs olyan tisztelet. Amikor megérkezünk egy faluba, az ottaniak először imádkoznak értünk és áldást osztanak. Mindegy, hogy muzulmán vagy keresztény közösség, az ottlétünk mindig ezzel kezdődik.

– Hogyan viszonyulnak egymáshoz az ott élő különböző vallásúak?
– Nagyon jól elférnek egymás mellett. Senkit nem érdekel, hogy ki mihez imádkozik. Ott az ember az ember, s ezt tiszteletben tartják. Akkor, ha muzulmán közösségben dolgozunk, igyekszünk izolálni a beteget. Spanyolfalat húzunk azért, hogy levetkőzhessenek. Gyakran olyan sokan vannak, hogy nincs izolációra lehetőség. Kibombázott épületekben dolgozunk, aminek van két fala, de teteje már nincs.

Dr. Jakkel Anna Afrika öt országában vett részt misszión Dr. Jakkel Anna Afrika öt országában vett részt misszión

– Hogy viselik ezt a helyiek?
– Először nehezen. Főleg a muzulmán országokban nem vetkőznek le egy idegen előtt. De a második napon már senkit sem érdekel, mert látják, hogy jó szándékkal közeledünk. Gyógyszert adunk nekik, és a körülményeket is úgy szervezzük, hogy érezzék törődésünket. A muzulmán asszonyok nagyon nehezen nyílnak meg, mert a férjeik bejönnek velük. Úgy kezdem, hogy addig nem dolgozom, amíg a kedves férj ki nem megy.

– Jellemző a patriarchális társadalmi rend?
– A muszlim közösségekben igen. Ez és sok rítus is a sötétség megnyilvánulása. Láttuk dogon földön a kis­fiúk körülmetélési szertartását. Azt normális eszközökkel végzik. A szertartás után hat hétre elkülönítik őket a családjuktól, ami alatt különböző oktatásban részesülnek. A végén tartanak egy versenyfutást a fiúk között és nem az első, hanem az utolsó kap díjat. Mert azt kell segíteni, bátorítani. A lányokat viszont eldugott helyekre viszik és nem steril eszközökkel megcsonkítják a nemi szervüket. Maliban nincs olyan nő, aki ne lenne megcsonkítva. Külön lelki procedúra volt, mire ezek a szegény kislányok eljutottak oda, hogy megmutassák magukat nekem. Krémet adtunk nekik, hogy sebeik gyógyuljanak és férjeiket két hétre eltiltottuk a házasélettől. Arra a két hétre kicsit kivirultak a lányok, mert megszűnt a kényszer.

– Miért csonkítják meg a nők nemi szervét?
– Azért, hogy ne essenek csábításba, ne keressenek gyönyört. A nő nem számít embernek az iszlám részeken. Szüljön évente egy gyereket, nyolcat-tízet élete során, addig, amíg el nem hajítják. Amikor már nem tudnak szülni, mennek az utcára. Haza nem mehetnek. Aztán valamelyik csatornában végzik. De ha egy férfi nem tud gyereket nemzeni, selejtnek számít, kiveti magából a közösség.

– Hány éves korukban szülnek a nők?
– Rögtön, amikor ivarérettek, 12-13 évesen. Serdülőkor előtt körülmetélik őket. Aztán már csak a jóisten segíthet rajtuk, hogy a nászéjszakán vagy az első szüléskor ne vérezzenek el. Mert ez a seb hegesedik, elfertőződik és borzasz­tóan gyógyul, ha gyógyul egyál­talán. Fekélyes-heges területek maradnak. Ettől szenvedés a nők élete. Negyvenéves korig mosolygó fiatalasszonyt nem nagyon lehet látni, mert állandó fájdalom gyötri őket. Ezt az eljárást már büntetik náluk, de senkit sem érdekel. A keresztény területeken ilyenről hallani sem akarnak. A keresztény afri­kaiaknál a nőnek nagyobb szava van és nincs az a sötét patriarchális szemlélet, mint a muszlimoknál.

– Milyen különbségeket látott az egyes országok közt, ahol megfordult?
– Más az óceánnál, mint a belső területeken. Guineában, az Atlanti-Óceán partján szinte állandó eufóriában van mindenki, a tengertől feltöltődnek. A halászatnak viszont leáldozott, mert az ország eladta halászati jogait és Kína teljesen lehalássza a vizeket. Ukrajna pedig szállítóhajókkal hordja el onnan a bauxitot.

Dr. Jakkel Anna: gyakorlatilag a Mama doktor státuszában dolgozom <i>Fotó: Bús Csaba</i> Dr. Jakkel Anna: gyakorlatilag a Mama doktor státuszában dolgozom Fotó: Bús Csaba

– Milyen lehetőségeik vannak az afrikai fiataloknak? Milyen az oktatás? Miből élnek?
– Vannak iskoláik, de fizetni kell a tanulásért. És mivel nincs pénzük – napi fél-egy dollárból élnek, van, ahol még ennyiből sem –, nem tanulnak. A pénzhiány miatt a cserekereskedelem a jellemző. Hús és fehérje nincs. Terjed minden fertőző betegség, többek között az ebola, mert félig átsütött állati tetemeket fogyasztanak – más híján denevéreket, egereket, tücsköt, bogarat. Azok a gyerekek, akik naponta egyszer tudnak enni valamilyen segélyszállítmányból származó kását, már szerencsések. Például olyan építményeket láttunk, hogy egy nagy területet körbekerítettek olajoshordókkal, amelyekből több méter magas pléhlemezek ágaskodtak az ég felé. Az sáskacsapda. A tükröződő napfény odavonzza őket és beleesnek a csapdába. Mivel nincs hús, a sáska az egyik fő fehérjeforrásuk. Azt árulják, olajban ropogósra sütve minden állomáson. De láttunk hurkapálcára tűzött egérkéket is.

– Milyen körülmények közt dolgoznak a misszióban?
– A kórházak rosszul felszereltek. Ha akad olyan kórház, ami valamennyire eszközökkel ellátott, akkor ott orvos nincs. Hét közben van csak állami egészségügyi ellátás. De az is szörnyű. Ha hétvégén megbetegszik a gyerek, akkor vagy mennek alapítványi kórházba, ami fizetős, tehát nem tehetik meg, vagy meghal hétfőre. Volt, hogy egy muszlim imaházban, az imám szállásán láttuk el a betegeket. Ő bocsátotta rendelkezésünkre a hajlékát erre a célra. Nem érdekelte őket az, hogy keresztényeket is gyógyítottunk ott. Volt, hogy fáskamrában dolgoztunk. Ott dolgozunk, ahol tudunk, hogy legalább az eső ne verjen minket. Gyógyítottunk Kongóban menekülttáborban, ahol katonák vigyáztak ránk gépfegyverrel, mert bármikor megtámadhattak bennünket. A terhesvizsgálat úgy zajlik, hogy egy tölcsérrel hallgatja az orvos az anya hasát. Ott nincs négydimenziós doppler ultrahang.

– Konfliktusos országban is járt. Mi okozza a háborúskodást?
– Az ásványi anyagok és a gyémánt. Különböző katonai csoportokat támogatnak pénzzel, fegyverrel a kereskedők azért, hogy kiirtsák a szomszéd falut és megszerezzék a területet, s így a bányákat. Aztán mennek tovább a következő faluba. Az emberek nem tudják, hogy mi történik a fejük fölött. Szándékosan tudatlanságban tartják őket. Így lehet lerabolni a helyieket. Ebből működik a világ gyémántkereskedelme. Tarrá vágott hegyoldalakat látni mindenhol, aminek következtében erózió van, és az állatok élőhelyei eltűnnek. Kávé, tea, kakaó termesztésére van terület, de azokat kiviszik az országból. Ami táplálék lehetne a lakosságnak, kiviszik. Minden afrikai országban ugyanazok a problémák. Afrika kell, de az afrikai emberek nem.

– Hogyan élik meg az ottaniak saját helyzetüket?
– Nekik ez természetes. Ők nem élik meg rosszul ezt, nem reménytelenek és kilátástalanok. Normális az élethez való hozzáállásuk, nincs depresszió. Tőlük már nem lehet mit elvenni. Csak az életüket.

– Milyen tevékenységet vé­gez az alapítvány az orvos­misszión kívül?
– Guineába egy mentő­autót adományozott. Maliban és Ugandában árvaházakat támogat, és megvan a jelképes örökbefogadás lehetősége. Magyar területeken is van ellátatlan terület, egy új mentőautóval és mobil egységekkel fog az AHU segíteni, itthon, Erdélyben, Csángóföldön – igény szerint. A szemüvegekből is kapnak helyi állami gondozott gyerekek.

– Mi következik most?
– Odamegyek, ahol szükség van rám. Két ugandai misszió is tervben van, ott épült egy árvaház. Az egyik misszióban veszek részt legközelebb. Augusz­tusban vagy szeptemberben indulok.

A kandósok is önként segítik a doktornő munkáját

Dr. Jakkel Anna kezdeményezésére a márciusi kecskeméti Nőnek lenni jó! konferencia óta gyűjtenek szemüvegeket a gyengén látó afrikaiak számára városszerte. Sok nélkülöző afrikainak a Kecskeméten összegyűjtött szemüvegek adják vissza a látását, sőt sokaknak ekkor nyílik csak ki a világ, mert egész életükben homályosan láttak. Eddig több mint 50 szemüveget gyűjtöttek a Kandó Kálmán Szakgimnázium lelkes diákjai a doktornő misszió­jához három hét alatt. A tanulók nemcsak a kötelező közösségi szolgálat miatt tanúsítanak ilyen lendületet a gyűjtésben, hanem valóban magukénak érzik az ügyet és önkéntes felajánlásokat tesznek. Sokuk a család régi, nem használt szemüvegeit ajánlották fel a nemes célra. A szemüvegeket az Ács Optikában gyűjtik és minden darabot bevizsgálnak.

 

 

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Szemüvegeket gyűjt afrikai betegeinek a doktornő

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Spontán táncos bulit csaptak a dugó közepén

A kínai Hszian városában várakozás helyett egy busz utasai roptak egyet.

Karácsony helyett már májusban jön a kilencedik Star Wars

2019. május 24-re ne tervezzenek más programot.

Visszatér a legviccesebb szereplő az új Jurassic Worldben

Újra megcsodálhatjuk majd Jeff Goldblum tehetségét.

Mit pakol magának egy kisgyerek ebédre?

Csupa-csupa zöldséget és gyümölcsöt, ugye?

Könnyedén lenullázták a lengyelek a hokiválogatottat

Könnyedén lenullázták a lengyelek a hokiválogatottat

Sima kétgólos vereséget szenvedett a magyar jégkorong-válogatott a lengyelektől, így biztosan az ötödik helyen zár a kijevi vébén.

Barca: Messi egy játékos mezét kérte el karrierje során

„Nem igazán szeretek mezt cserélni az ellenféllel, nekem ez egy furcsa gesztus.”

Tenisz: kiesett Andy Murray budapesti helyettese

Fognininek az ATP sajtószabályai miatt a vereség után nem kellett nyilatkoznia. Nem is tette meg.

U17: az Eb-n ennél sokkal több kell Szoboszlaiéktól

U17: az Eb-n ennél sokkal több kell Szoboszlaiéktól

A válogatott nem játszott jól a törökök elleni felkészülési meccsen, örülhetünk a 0–0-nak.

DVSC: ennyivel emelkedett a játékosok átlagos havi fizetése

A jegybevétel jócskán visszaesett, a bérköltség 507.5 millióról 833.4-re ugrott.

FTC: a lengyelek kész tényként kezelik a középhátvéd érkezését

A 24 esztendős futballista állítólag már alá is írt új csapatához.

Kövessen bennünket a Facebook-on!
Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér