Nyári diákmunka: tények és tévhitek

2015. június 16. 17:00 , Legutóbb frissítve: 2015. június 17. 07:00 Popovics Zsuzsanna
Megkezdődött a vakáció, rohamra számítanak a munkaközvetítő iskolaszövetkezetek. A diákok lelkesedése ritkán tart ki a nyár végéig.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A rutinosabb diákok már kora tavasszal regisztráltak, a ráérősek a napokban keresik fel a közelükben működő iskolaszövetkezeteket. A legtöbben minden elérhető munkaközvetítőnél kitöltik a jelentkezési lapot, majd várják, hogy megcsörrenjen a telefonjuk. Sokan hiába. Miért? – kérdeztünk egy szakembert.

– Soha nincs annyi hely, mint ahányan nyáron szeretnének dolgozni. Tanév közben mi „futunk” a diákok után, az iskolai szünetben hirtelen mindenki dolgozni szeretne, de a lehetőségek nem szaporodnak ilyen mértékben – mondja Matusz Szilvia, a Kecskeméten működő Diák-Navigátor munkatársa. – Előnyben vannak a fiúk, miután a városban működő üzemek elsősorban nekik kínálnak munkalehetőséget. Törvényi megkötés, hogy a 18 éven aluliak nem dolgozhatnak éjszaka, három műszakban. Fiatalkorú munkavállaló nem dolgozhat például műanyagüzemben, nem kezelhet pénzt (nem ülhet pénztárban). Ebből is látszik, hogy nem egyszerű feladat a nyári munkavállalás. Ezzel együtt olyan is előfordul, hogy hiába hívogatjuk a regisztrált tagokat, nem veszik fel a telefont. A miért kérdésre gyakran az a válasz, hogy „ismeretlen volt a szám”. Pedig az első találkozásnál mindenkinek elmondjuk: írja le, mentse el az iroda valamennyi telefonszámát, hogy kölcsönösen elérjük egymást.

– A diákokon is múlik, hogy végül lesz-e nyáron munkájuk?
– Természetesen. Az a tapasztalatom, hogy a jelentkezők fele „alibiből” tér be az irodába, szüleik és saját maguk megnyugtatására, de ha arra kerül a sor, hogy ekkor és ekkor dolgozni kell, akkor vagy el sem érjük őket, vagy ha mégis, akkor nem érnek rá. A tanévzárást követő két hétben nagy a tolongás, ám ez júliusra lecseng, majd augusztusban már csak azok „tettre készek”, akik egész évben is. A diákok egy része évközben is dolgozik, ők annyi előnyt élveznek, hogy ismerjük őket, tudják hol, mire számíthatnak, és mi is nyugodt szívvel vállaljuk a közvetítésüket. Az „első bálozók” mindig meglepnek bennünket. Például, amikor első nap nem találnak oda a munkahelyre (pedig kaptak térképet), amikor sortban jelennek meg (pedig előírás a hosszú nadrág), amikor papucsban érkeznek (pedig a gyár területén kötelező a zárt cipő). Előfordul, hogy egy lány közli: ugyanabban a munkaritmusban szeretne dolgozni, mint a főállású barátja, aki szintén a gyárban dolgozik. Mások naptár szerinti listával érkeznek, hogy melyik héten nyaralnak és mikor tudnának dolgozni.

Szabó Richárd már megtalálta a megfelelő diákmunkát a nyárra Szabó Richárd már megtalálta a megfelelő diákmunkát a nyárra
– És aki komolyan gondolja?
– Annak tudomásul kell vennie, hogy a diákmunka valaminek a feláldozásával jár. Más osztja be az időnket, szabályokat kell betartani, utasításokat végrehajtani, plusz folyamatosan teljesíteni, különben jön helyettünk rátermettebb munkaerő. Az iskolaszövetkezetes fiatalok nálunk találkoznak először a munka világával, ezzel a szocializációs folyamattal.

– Miért érdemes iskolaszövetkezettel munkát keresni?
– A legfontosabb érv a biztonság. Azok a fiatalok, akik ezt a megoldást választják, nem járhatnak pórul, kapnak szerződést, és a fizetésük is megérkezik hozzájuk. Persze meg lehet próbálni egyénileg is boldogulni. Nekik mindenképpen körültekintőbben kell eljárniuk. Aki nem válogatós, az előbb-utóbb biztosan talál állást: árufeltöltői, bolti eladói, gyorséttermi vagy betanított kisegítői, esetleg irodai munkát. Ezekkel minimálbért lehet keresni: bruttó 604 forint/óra. Ennél kevesebbért nem lehet diákot alkalmazni. Több pénzt a különböző pótlékokkal (éjszakai műszak, vasárnap) kereshetnek a diákmunkások.

– Hogy bírják a fiatalok a három műszakos munkarendet vagy napi 12 órás munkát?
– Változó. Van, akinek nagyon bejön a három műszak, mások egyszerűen fizikailag nem bírják. Ami a 12 órázást illeti, annak is megvan az oka, hogy miért ennyi, és nem kevesebb. Egy műszakváltás minimum 15-20 perc kieséssel jár. Ez plusz teher a munkáltatónak, és még adminisztrációval is jár. A munkairányítás és a munkaszervezés a megbízó (a munkáltató) feladata, erre nincs ráhatása az iskolaszövetkezetnek. Azt látni kell, hogy a munkáltató részéről komoly elhatározás, hogy diákokat foglalkoztasson. Ezt végig kell vinnie a szervezetén, hogy a főállású munkavállalói elfogadják: a diákok csak alkalmanként jönnek, nem tudnak annyit teljesíteni, mint a felnőttek. A fiatalok ne számítsanak „De jó, hogy jöttél!” feliratú lobogóra. Nekik is alkalmazkodniuk kell a munkaszervezet és -közösség szabályaihoz.

– Mibe van beleszólása az iskolaszövetkezetnek?
– Iskolaidőben például senkinek nem engedjük, hogy állandóan éjszakázzon, ha tudjuk, hogy mellette nem fog pihenni. Arra is figyelünk, hogy tartósan ne 12 órázzon a diák. A megbízóinknak elmondjuk: egy munkavállaló helyét három diákkal látjuk el. Éppen azért, mert nem feltételezzük, hogy egy diák heti 48 órát ráér, vagy, hogy bír is ennyit dolgozni.

– Tanács a leendő diákmelósoknak?
– Ahova lehet, jelentkezzenek. Vegyék fel a telefont (hívjanak vissza). Ne adják fel az első nehézségnél. Igyekezzenek örömüket lelni a munkájukban.

Ki vállalhat diákmunkát?

Iskolaszövetkezeti tag lehet, és munkát vállalhat minden nappali tagozatos diák/hallgató. Diákmunka 15–16 év között szülői engedéllyel végezhető, és kizárólag tanszünetben. Az ennél idősebbek szülői engedély nélkül, de a Munka Törvénykönyve betartásával vállalhatnak munkát (a fiatal munkavállalók védelme figyelembevételével). Szükséges: érvényes diákigazolvány, iskolalátogatási vagy hallgatói jogviszony igazolása.

Milyen jogviszonyban?

Nyári munkát többféle jogviszony keretében vállalhat az iskolás korosztály. Lehet munkaviszonyban, megbízási viszonyban, de munkát végezhet egyszerűsített foglalkoztatás keretében is. Annak érdekében, hogy a diákok nyári munkája legális is legyen, fontos tudni, hogy a munkakapcsolat ebben az esetben is a munkaszerződés vagy megbízási szerződés aláírásával jön létre. Az a biztonságos, ha minden esetben a szerződés aláírása után kezdődik a munkavégzés.

Hogy kell adózni?

A munkaszerződés alapján, illetve iskolaszövetkezet tagjaként végzett munka jövedelme bérjövedelemnek minősül, amelyből a munkáltató 16 százalékos adóelőleget von le. A diáknak a következő év május 20-ig szja-bevallást kell benyújtania. Az iskolaszövetkezeten keresztül foglalkoztatott tanuló bruttó bérét semmilyen más járulék nem terheli. Aki egyéb munkaviszonyban vállal diákmunkát, az után a munkáltatónak 8,5 százalék egészségbiztosítási és munkaerő-piaci, valamint 10 százalék nyugdíjjárulékot kell fizetnie. A diákoknak figyelniük kell arra, hogy keresetükről kifizetői igazolást kapjanak, mert a személyijövedelemadó-bevallást ez alapján tudják majd elkészíteni.

 

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Nyári diákmunka: tények és tévhitek

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Fantasztikus: így döntik meg az ugrókötelezés világrekordját (videó)

Fantasztikus: így döntik meg az ugrókötelezés világrekordját (videó)

Alig egy perc alatt 225-ször szökkentek egy japán iskola nebulói.

Gyönyörű, de hátborzongató lenne a vizes apokalipszis New Yorkban

Látta már a Nagy Alma lagúnáit? Most megmutatjuk.

Elképesztő gesztust tett Dél-Szudán felé Ferenc pápa

Félmillió dollárral vagyis kb. 138 millió forinttal támogatja az országot.

Babos Tímea: Tényleg mindent megteszek, hogy jobb legyek

Babos Tímea: Tényleg mindent megteszek, hogy jobb legyek

Babos Csaba szerint nem tragikus a helyzet, lányának volt már nehezebb periódusa is.

Közteret neveztek el a „Grande” Ganz gyermekéről, Kubala Lászlóról

Kubala Lászlónak már gyerekként sem kellett messzire mennie, ha világsztárokkal akart játszani.

Bardi imádja Budapestet, de lehet, hogy nyáron Valenciában köt ki

Hiába faragják az Újpest macedón légiósát, nem ül fel a provokációnak, inkább góllal törleszt.

Sallói István: Storck nem vette komolyan Andorrát

Sallói István: Storck nem vette komolyan Andorrát

„A kudarcot nem akarati tényezők okozták” • „Elgondolkodtató, hogy egymás után jönnek haza a játékosaink.”

Juventus: orvosin a válogatott támadó, hamarosan aláír

A játékosnak 25 millió eurós kivásárlási ár szerepel a szerződésében.

Jogerősen manipuláltak – ítéletet hirdettek a fogadási csalási ügyben

Tizenöt bűnös közül senki sem kapott letöltendő börtönbüntetést; Nyerges Krisztián és Torma Gábor ellen megszűnt a vizsgálat.

Megyei Piactér