Kétezer szülésre kevés egy védőnő

2015. május 14. 08:59 Popovics Zsuzsanna

A kórházban nem találkozott védőnővel, aki segített volna a kisbaba első szoptatásánál – panaszolta szerkesztőségünknek egy kecskeméti kismama. Hogy lehet ez? – kérdeztük az illetékeseket.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A kismama vasárnap szült, és legelőször négy nap múlva, otthonában találkozott a körzeti védőnővel, aki végül segített neki elsajátítani a helyes szoptatási technikát. Csakhogy akkorra kisebesedtek az anyuka mellbimbói, és fájdalommal járt a szoptatás. Mindez nem így történik, ha már a kórházban kap segítséget – vélekedik az édesanya.

Valóban előfordulhat, hogy a kórházban töltött idő alatt a kismama nem tudja igénybe venni a kórházi védőnő segítségét – tudtuk meg a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályán. A kecskeméti megyei kórházban egyetlen védőnő dolgozik, így előfordulhat, hogy a hétvégén szülő anyukákkal nem tud találkozni. A korábbi szabályozás szerint egy kórháznak egy védőnőt kellett alkalmaznia. A minimumfeltételeket előíró jogszabály nemrég módosult, figyelembe véve a születésszámot.

Eszerint most évi 1000–2000 szülésszámnál egy, 2000–3000 szülésszámnál két védőnőt kell alkalmazni a szülészettel bíró kórházaknak. Háromezer szülés/év felett három védőnőt kötelező alkalmazni, és minden további ezer szülésnél 1–1 fővel növelni a védőnők számát Kecskeméten évente több mint kétezer kisbaba születik, így különösen indokolt, hogy egy helyett két védőnő dolgozzon a kórházban – mondta el lapunknak Vásárhelyi Erzsébet, megyei vezetővédőnő.

A szakember hozzátette: a szoptatásra való felkészítés elsősorban nem a kórházi védőnők feladata, hiszen erre a kórházban töltött néhány nap nem is lenne elegendő. Ez egy folyamat, amely a szülésre, szoptatásra való felkészítéssel kezdődik, még a várandóság időszakában. A kórházi védőnő a gyakorlati segítség lehetőségét biztosítja, ha van rá mód.

– Előre, elméletben fel lehet készülni a szoptatásra?
– Nem egyszerű feladat, főleg, hogy minden baba, és minden anyuka más és más – válaszol Zsiklai Ágnes kecskeméti járási vezetővédőnő. – Van, akiknél ez a folyamat ösztönösen működik, míg más esetben indokolt a szaktanácsadás. Számos tényező befolyásolhatja a szoptatási folyamatot: a baba születési körülményei, egy lenőtt nyelv, a száj körüli izmok nem megfelelő tónusossága, kisebb babánál a téraránytalanság. Az anyuka részéről pedig egyfajta gyakorlat is kell hozzá, ami a második babánál sem feltétlenül adott.

– Könyv, internetes forrás szóba jöhet?
– Természetesen, de ehhez is kell a szakember, aki segít eligazodni a szakirodalomban. A várandós édesanyák a védőnőtől kapják meg a gondozási kiskönyvet. Ennél a találkozásnál beszélik meg, hogy a várandóság idején milyen intenzitással és formában tartják a kapcsolatot, illetve milyen tájékoztatásra van szüksége a kismamának. A várandós gondozásnak része a szoptatásra való felkészítés. Az már a kismamával való közös együttműködésen alapul, hogy ez milyen formában valósul meg. A gyermekszületés kapcsán annyi új információt lehetne elmondani egy leendő kismamának, hogy a babavárás kilenc hónapját is kitöltené. Az mindenféleképpen szükséges, hogy már ekkor elköteleződjön a kismama a szoptatás iránt, és megfelelő önbizalomra tegyen szert. Ez utóbbi segít túljutni a kezdeti nehézségeken. Mindenre lehetetlen alaposan felkészíteni a kismamát. Az a gyakorlat, hogy a kismama számára legfontosabb, az őt érdeklő témaköröket veszik végig a védőnővel.

– Segíthetnek a baba-mama klubok?
– Mindenképpen. Az ilyen közösségekben a leendő anyukákat is szívesen látják, akik kérdezhetnek a már gyakorló kisgyermekes szülőktől. Kecskeméten évente méltatjuk az anyatejjel való táplálás világnapját (augusztus 1.). Ez is jó alkalom lehet az ismeretszerzésre, tájékozódásra. 

– Melyek a szoptatással kapcsolatos alapvetések?
– Szülés után az első két órában meg kell történnie az első szoptatásnak, mert ekkor a legerősebb az újszülöttben az ősi szopási reflex. Érdemes több szoptatási pozíciót kipróbálni, mert ami nem jött be, ahelyett lehet valami mást alkalmazni.  Vesztes helyzet nincs – biztatjuk az anyukákat. A babáknál egyéves korig megvan a szopási reflex. Ebben az időtartamban megfelelő türelemmel és felelős szaksegítséggel el lehet érni az anyatejes táplálást.

– Betegség lehet gátja a szoptatásnak?
– Nagyon ritkán, de sajnos előfordul. Ilyen a tejmirigy-elégtelenség, vagy egyéb hormonális háttér, anyai betegség.
Az anyukák gyakran tartanak attól, hogy szoptatás után éhes maradhat a baba. Ez valós aggodalom? – kérdeztük Vásárhelyi Erzsébetet. – A legtöbb esetben nem, viszont gyakori tévhit. Érdemes többször mellre tenni a csecsemőt – ezzel fokozva az anyatej termelődését –, ahelyett, hogy elkezdik tápszerrel is táplálni. Ilyen esetben is érdemes konzultálni a védőnővel. El lehet hívni, hogy nézzen meg egy szoptatást. Az is kiderülhet, hogy a rossz mellrehelyezés, vagy kényelmetlen tartás befolyásolja negatív irányba az anyatejes táplálást.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Kétezer szülésre kevés egy védőnő

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Októberben tér vissza a vászonra Törőcsik Mari

Mészáros Márta Aurora Borealis című filmjében Tóth Ildikóval és Törőcsik Franciskával játszik együtt.

Megemelik II. Erzsébet fizetését

Kissé drágult tavaly a brit monarchia.

Nézzen Ön is hápogó kiskacsákat éjjel-nappal!

Nézzen Ön is hápogó kiskacsákat éjjel-nappal!

Mert mi másra is lenne jó az internet?

„Ezzel a terápiával még a magyar futballon is lehetne segíteni”

„Ezzel a terápiával még a magyar futballon is lehetne segíteni”

SZEMLÉLETVÁLTÁS. „A Chelsea és a PSG ott volt, Magyarországról természetesen senki sem jött el.”

Felkészülés: sima újpesti vereség, Zsótér csuklója eltörött

Az első félidőt 1–0-ra megnyerték a lilák, a másodikban azonban négyet vágtak a ciprusiak.

BL: óriási bravúrral kezdett a gibraltári bajnok

Az Europa FC a walesi bajnok otthonában nyert, az Alaskert az andorrai riválissal küszködött.

Újpest: az UTE nem járul hozzá a címer megváltoztatásához

A hozzájárulásuk nélkül jogszerűen nem is lehet módosítani az emblémát.

Tenisz: 49 percig tartott Maldini első és utolsó profi teniszmeccse

A 49 éves futballklasszis párosban nagyon sima vereséget szenvedett.

Hertha: Aki profi, az egy szörnyecske lesz – Dárdai

A magyar edző szerint tíz év alatt kell elegendő pénzt keresni, mert utána nem segít senki.

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér