Hasznos tevékenységekbe vonnák be a nyugdíjasokat

2017. április 10. 10:51 , Legutóbb frissítve: 2017. április 10. 15:51 Barta Zsolt
KECSKEMÉT | Az ötven év feletti generáció ismereteinek, szaktudásának és tapasztalatának a hasznosítása óriási lehetőségeket rejt szerte az országban, így Kecskeméten is.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Ennek érdekében indult egy CédrusNet Szenior Tudáshasznosítási Program a megyeszékhelyen. A projektet a közelmúltban mutatták be egy városházi lakossági fórumon.

Kecskemét lakosságának ötöde nyugdíjas, hatvankét év feletti. Ezeknek a polgároknak egy része bár nyugállományba vonult, szívesen végezne olyan társadalmilag hasznos tevékenységet, amellyel pénzt lehet keresni. De sokan társadalmi munkában is dolgoznának azért, hogy továbbra is a közösség hasznos tagjai maradhassanak. A kérdés az, hogyan lehet őket visszaintegrálni az aktívan dolgozók közösségébe.

Sárközy Erika, a CédrusNet Tudáshasznosítási Program fejlesztője <i>Fotó: Barta Zsolt</i> Sárközy Erika, a CédrusNet Tudáshasznosítási Program fejlesztője Fotó: Barta Zsolt

Egyebek mellett ez a megállapítás is elhangzott a CédrusNet Szenior Tudáshasznosítása Program ismertetőjén. A városházán a napokban megtartott lakossági fórumon több nyugdíjas is megjegyezte, hogy szívesen csatlakozna a projekthez, melyet Sárközy Erika, a CédrusNet Tudáshasznosítási Program fejlesztője, programvezetője mutatott be, akivel együtt dolgozik Molnár Szilárd szociológus. Az előadó felvázolta, hogy Európa számos országában, így nálunk is idősödik a társadalom. Ugyanakkor a még fiatalos, tenni akaró, egészséges idősödő emberek sok évtizedes tapasztalatára, rutinjára óriási szükség van mindenekelőtt a humán szférában.

Az oktatásban, a gyermeknevelésben, a családok segítésében, de akár az idős emberek ellátásában is nagy szerepet játszhatnának idehaza. Ennek több előnye is van. Aki nyugdíj mellett hasznos tevékenységet végez, jó eséllyel csökkentheti az idős korban előforduló (például demencia) betegségek kialakulásának egy részét. Az ötven év felettiek munkába állítása foglalkoztatást bővít. Elősegíti a generációk közötti együttműködést, csökkenti az idősekkel szemben kialakított tévképzeteket.

Dánfi László, a Városi Civil Kerekasztal elnöke megjegyezte: Kecskeméten húszezer nyugdíjas van, akik egy része különböző egyesületekhez tartozik. Ez a program nagyon jó arra, hogy kiderüljön, vajon hasznosak-e még a társadalom számára vagy sem. A programba bevonják a piaci szereplőket, a szakmai egyesületeket, a nyugdíjasklubokat és a civil szervezeteket. A CédrusNet program alkalmas arra, hogy a munkaerőpiacra visszatérjen az onnét korábban kilépő idősebb korosztály. Engert Jakabné, a közgyűlés Esélyteremtési Bizottságának elnöke elmondta, hogy az idősek bevonásával tárja fel a program azokat a területeket, ahol tevékenykedni tudnak majd a nyugdíjasok.

Sárközy Erika, a CédrusNet Tudáshasznosító Program fejlesztője elmondta: tavaly tizennyolc várost látogattak meg az országban. Mindenhol tetszett a programjuk, ugyanakkor csak Kecskemét vezetése jelezte, hogy támogatja a projekt megvalósítását a városban.

A város vezetése decemberben indította el a CédrusNet Szenior Tudáshasznosítási Programot, amelynek első eleme egy tudományos kutatási program. Ennek keretében feltárják azokat a lehetőségeket, amelyekből kiderül, hogy az idős lakosok közül kik, milyen módon és milyen programban kívánnak részt venni. A kutatás eredményei június végén jelennek meg. Erre támaszkodva kezdődik meg a társadalmi innovációs eszközök fejlesztése, bevezetése. A lakossági fórumon elhangzott, ez egy olyan mintaprogram lehet, amely elsőként Kecskeméten valósul meg az országban.


 

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Hasznos tevékenységekbe vonnák be a nyugdíjasokat

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Bottas jó rajtja győzelmet ért, nőtt Vettel előnye

Bottas jó rajtja győzelmet ért, nőtt Vettel előnye

Hamilton küszködött, lemaradt a dobogóról • Alonso McLaren-Hondája a rajtrácsig sem jutott el.

PL: Ibra nélkül nehéz – ikszelt az MU a Swansea-val

Gylfi Sigurdsson szenzációsan nagy góllal mentett pontot csapatának.

Derby Della Capitale: Totti sem segített a Román, nyert a Lazio

Hiába egyenlített egy kamubüntetőből az AS Roma, a kék mezesek a pihenő után is jobbnak bizonyultak a „farkasoknál”.

WTCC: Michelisz az első helyért csatázva ütközött Monzában

WTCC: Michelisz az első helyért csatázva ütközött Monzában

Marokkói riválisa vert helyzetben ráhúzta az autóját az előzésbe kezdő magyar Honda-pilótára.

Rossi: Ez tűrhetetlen! Doll: Ismét jó úton járunk

Bódog Tamás szerint az újabb DVTK-siker a szív diadala volt – mestermérlegek.

Boksz: Fury már válaszolt is az új Klicsko-verőnek

Az ukrán nem zárkózna el egy visszavágótól, Joshua úgy véli, bárkit ki tud ütni.

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér