Csongrád megye első biopiaca Szegeden nyílt meg

2011. április 11. 07:28 Kormos Tamás
Szeged | Mitől is bio a bio? Nem csupán azt a zöldséget, gyümölcsöt, illetve a belőlük előállított termékeket jelenti, melyeket vegyszermentesen termesztenek. Ettől még nem lesz igazi bio, hogy azzá válhasson, termelőjének meg kell szereznie az ezt igazoló, szigorú uniós szabályoknak is megfelelő tanúsítványt. Csongrád megye első biopiaca Szegeden, pontosabban Újszegeden működik, ahol vasárnaponként a dél-alföldi régió biogazdái várják az egészséges élelmiszerek kedvelőit. Mi is szétnéztünk a piacon.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.
Számos magyar nagyvárosban – Budapesten több is – üzemel már régóta úgynevezett biopiac. Ezért keresték meg a dél-alföldi biogazdák a hagyományőrzéssel, ezen belül hagyományos magyar termékekkel is foglalkozó Asaram Alapítványt, hogy segítsen nekik itt egy biopiacot létesíteni. Hosszú utánjárást követően megvalósult a termelők álma, megnyitott a piac. Boros Attilától, az alapítvány ügyvezetőjétől megtudtuk: Csongrád megye első biopiacán, mely az újszegedi Rendezvényház parkolójában vasárnap délelőttönként üzemel, csongrádi, békési és bács-kiskuni portékákat kínálnak.
Tarjányi Ágoston se hisz a vegyszerezésben Tarjányi Ágoston se hisz a vegyszerezésben

Nem egyszerű dolog, hogy a gazdából biogazda válhasson. Miután bejelenti ezen szándékát az illetékes cégnél, mely a tanúsítványt állítja ki, három évnyi átállási idő szükséges. Ez annyit tesz: ennyi időnek kell eltelnie ahhoz, hogy a korábbi vegyszeres művelés elhagyását követően kemikáliamentesen termelhessen. A laikusok nem is gondolják, hogy laboratóriumi anyagok nélkül is megterem minden. A jó biogazda tudja, melyek azok a növények, melyek ültetésével védekezhetnek mind a növényi, mind az állati kártevők ellen. Boros Attila úgy véli, nincsenek gazok, hiszen a gyomnövények nagy többsége gyógynövény, csak még nem mindegyiknek ismertük még meg a pozitív hatásait.
Tarjányi Ágoston se hisz a vegyszerezésben Tarjányi Ágoston se hisz a vegyszerezésben

A szatymazi Csányi Sándor gyerekfejjel ismerkedett meg a mezőgazdasági munkával. A családi gazdaságban igen fiatalon kezdett el dolgozni. Elmesélte, hogy már elemi iskolásként lóval szántott. A jószág többször is rálépett a lábára, mire megtanulta a kis Sanyi a szántás minden fortélyát. Esténként porosan és izzadtan ment haza, s a pajtásai szerint igen büdös lószaga is volt. Azért, mert a nagy melegben az állat is rendesen izzadt, s ez a nedvesség szépen be is permetezte a mögötte lépkedő, az eke szarvát fogó fiúcskát.

Szegedre igen sokféle zöldséggel érkezett a szatymazi férfi. A sárga- és fehérrépa mellett fejes salátát, újhagymát, különlegességként medvehagymát is hozott. Ez utóbbi növény nagy hasonlít a gyöngyvirág levelére. Ezeket szép, haragos zöld színű leveleket össze kell vágni, s minden olyan ételbe, melybe hagyma kell, igen kiváló. Elárulta, ő leginkább a tojásrántottában szereti a medvehagymát.
Csányi Sándor gyermekkora óta gazdálkodik Csányi Sándor gyermekkora óta gazdálkodik

Bács-Kiskun megyét a kiskunfélegyházi Tarjányi Ágoston képviselte. Őt egykoron nagyapja tanította meg a biogazdálkodásra. Igaz, akkor még nem így hívták, de olyan családi gazdaságban nőtt fel, melyben soha nem használtak vegyszert. Ezért nagyon is csodálkozott, mikor felvették a helyi termelőszövetkezetbe, s meglátta, hogy hektáronként 15 mázsa műtrágyát szórnak szét. Nem is sok időt töltött el a téeszben, hanem visszatért a família földjére.
Csányi Sándor gyermekkora óta gazdálkodik Csányi Sándor gyermekkora óta gazdálkodik

Standján is jól lehet látni, hogy kemikália nélkül is termeszthető gyümölcs és zöldség. Krumpli, hagyma, répa, spenót, sóska, rukkola sorakozott nála. Nagy faládákban pedig alma piroslott. A termelő mosolyogva mondta: igaz, kicsit kukacos az alma, de attól még senki sem betegedett meg. A biotermesztés során ő leginkább a vetésforgóban bízik, hiszen a növénykultúra változtatásával is el lehet érni a megfelelő hozamot. A kukacok esetében pedig a megelőzést tartja a legfontosabbnak. Vagyis esténként a ház tornácán meggyújtja a villanyt, s a fényre érkező lepkéket megfogja. Ha nincs lepke, nem lesz annyi kukac se.
A legidősebb árus: Major Pál A legidősebb árus: Major Pál

Az újszegedi biopiac egyik legidősebb árusa a 65 esztendős Major Pál, aki a Békés megyei Csorvásról hozza vasárnaponként az áruját a Tisza partjára. Két kertjében termel. Az egyikben 67 gyümölcsfája van, a meggytől kezdve egészen a naspolyáig. A másikban pedig főleg bogyós gyümölcsökkel foglalkozik. A biogazdát is sújtja az időjárás: 2007-ben 15 ezer tő szamócáját vitte el az április fagy.
A legidősebb árus: Major Pál A legidősebb árus: Major Pál

A gyümölcs egy részét feldolgozva kínálja. Néhány esztendeje másfél mázsa szamócából készített dzsemet. A régióban elsősorban a sárgadinnyéjével vált népszerűvé. Olyan fajtát termeszt, mely felfut a kerti lugasra, s onnan lógnak le a dinnyék. Ez a gyümölcs annyira ellenálló, hogy tavaly november 10-én még sikerült neki frissen a piacra hozni is belőle. Legutóbb görögdinnyével is kísérletezett: tavaly 17 kiló 30 dekásra hízott a legnagyobb.
Pali bácsi egykoron a vendéglátásból élt, s munka után kiskertjébe ment kipihenni az egész napos lótást-futást. Amint nyugdíjas lett, átállt a növénytermesztésre. Csorvási háza falán nem muskátlik piroslanak, hanem felújított, lefestett bádogereszekbe ültetett eprek. A biogazdálkodásnak köszönhetően akkora eprei nőnek, mint egy gyermekököl. Egyszer az egyik kuncsaftja – nem volt rajta a szemüvege – azt hitte szórakozik vele a bácsi. Az asztalon lévő nagy piros gömböket ő paradicsomnak vélte, pedig azok voltak az óriási eperszemek. Meg kellett fognia, hogy elhiggye, azok tényleg eprek és nem paradicsomok.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Csongrád megye első biopiaca Szegeden nyílt meg

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Októberben tér vissza a vászonra Törőcsik Mari

Mészáros Márta Aurora Borealis című filmjében Tóth Ildikóval és Törőcsik Franciskával játszik együtt.

Megemelik II. Erzsébet fizetését

Kissé drágult tavaly a brit monarchia.

Nézzen Ön is hápogó kiskacsákat éjjel-nappal!

Nézzen Ön is hápogó kiskacsákat éjjel-nappal!

Mert mi másra is lenne jó az internet?

„Ezzel a terápiával még a magyar futballon is lehetne segíteni”

„Ezzel a terápiával még a magyar futballon is lehetne segíteni”

SZEMLÉLETVÁLTÁS. „A Chelsea és a PSG ott volt, Magyarországról természetesen senki sem jött el.”

Felkészülés: sima újpesti vereség, Zsótér csuklója eltörött

Az első félidőt 1–0-ra megnyerték a lilák, a másodikban azonban négyet vágtak a ciprusiak.

BL: óriási bravúrral kezdett a gibraltári bajnok

Az Europa FC a walesi bajnok otthonában nyert, az Alaskert az andorrai riválissal küszködött.

Újpest: az UTE nem járul hozzá a címer megváltoztatásához

A hozzájárulásuk nélkül jogszerűen nem is lehet módosítani az emblémát.

Tenisz: 49 percig tartott Maldini első és utolsó profi teniszmeccse

A 49 éves futballklasszis párosban nagyon sima vereséget szenvedett.

Hertha: Aki profi, az egy szörnyecske lesz – Dárdai

A magyar edző szerint tíz év alatt kell elegendő pénzt keresni, mert utána nem segít senki.

Kövessen bennünket a Facebook-on!
Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér