Baj van a fúrt kúttal, az önkormányzattól várják a megoldást

2017. február 17. 14:30 Popovics Zsuzsanna
LAJOSMIZSE | Saját fúrt kútjának ivóvízével elégedetlen egy lajosmizsei olvasónk. A víz igazoltan arzénos, a tulaj szerint azonban más is szennyezi.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Az érintett család 31 éve él a lajosmizsei Bene körzet egyik külterületi tanyáján. Első fúrt kútjuk néhány éve elapadt, most a másik, mélyebb kút vize is ihatatlan – állítja a házigazda.

– Reggel, amikor először megengedem a csapot, a víz tejfehér, gázos és ködpára száll belőle. Fogyasztás után irritálja a nyálkahártyát, mintha meszet inna az ember – magyarázza László.

A vizet bevizsgáltatták a Bácsvíz Zrt. akkreditált laboratóriumában, 25 ezer forintért. Kiderült: a vízminta nem ivóvíz minőségű, az arzén koncentrációja meghaladja a megengedett mértéket. Az okok felderítésére további vizsgálatokra lenne szükség, ami sok pénzbe kerül. Az is probléma, hogy a kútból időnként elfogy a víz. László állítja: a környéken gazdálkodó, fóliás zöldség- és gyümölcstermelők elhasználják a vizet, az állandó öntözéssel kimerítik a talajban lévő vízkészletet. Emellett műtrágyát, gyomirtót használnak, ami beszivárog a talaj alsóbb vízrétegeibe.

A sajátjuk helyett boltban vásárolt vizet isznak, így havi szinten több zsáknyi PET-palack „termelődik” Lászlóék tanyáján. fotó: Popovics Zsuzsanna A sajátjuk helyett boltban vásárolt vizet isznak, így havi szinten több zsáknyi PET-palack „termelődik” Lászlóék tanyáján. fotó: Popovics Zsuzsanna

Lászlóék jelenleg palackozott ivóvizet isznak, ezzel is főznek. Heti szinten több zsugor vízre van szükségük, így a fölösleges PET-palackkal is kezdeniük kell valamit. A problémát levélben jelezték a helyi önkormányzatnak, egyben kérték: térítésmentesen biztosítsanak számukra egészséges ivóvizet.

Basky András, Lajosmizse polgármestere lapunknak elmondta: olyan települési megoldás máshol sincs, hogy minden háztartást ellássanak egészséges ivóvízzel. A település belterületén élők hozzájutnak a vezetékes vízhez, amiért fizetnek is. Aki külterületen él, és nincs megfelelő ivóvize, az a belterületen található közkutakból ingyen vételezhet vizet. Ez is pénzbe kerül, amiért az önkormányzat fizet.

– Elképzelhető, hogy fúrt kutak vízminősége rosszabb, mint korábban – folytatja a polgármester. – A szakszerűtlenül fúrt vagy a már nem üzemelő, rozsdálló kutak szennyezhetik a vízadó rétegeket, ahogy az intenzív mezőgazdasági termelés sem használ a környezetnek. Ebben is felelősen kell eljárniuk a gazdálkodóknak. Nem véletlen, hogy vegyszert csak az vásárolhat, akinek van rá jogosítványa, továbbá, hogy állami ellenőrzés alá kívánják vonni a kutakat, hogy azok szakszerűen létesüljenek, működjenek. Ezek globális problémák, és települési szinten nem megoldhatók.

László nem lett boldogabb az önkormányzattól kapott tanácsokkal, miszerint fúrasson új kutat, vagy vásároljon víztisztító berendezést. – Kinek a költségén? – teszi fel a költői kérdést. Azt mondja, nem ő tette tönkre a tanyája alatt lévő vízadó rétegeket. A városi közkút ingyenes használatát sem fogadja el megoldásnak. Azt belátja, hogy minden külterületi ingatlant képtelenség ellátni vezetékes ivóvízzel. Azt azonban elvárná, hogy akiknél ihatatlan a kútvíz, azoknak ingyenesen biztosítson havi 150-200 liter egészséges ivóvizet az önkormányzat.

A ködpára természetes jelenség

Olvasónk konkrét kút- és vízproblémájára vonatkozóan a Bácsvíz Víz- és Csatornaszolgáltató Zrt.-től kértünk tájékoztatást. Szakemberük azt javasolta, hogy az érintett kutat vizsgáltassák meg egy szakkivitelezővel. Szükség esetén bizonyos beavatkozásokkal megakadályozható, hogy a kút csőpalástja mentén az esetlegesen szennyezett vizek leszivárogjanak a kút által termelt vízadó rétegbe. A szakértő válaszából az is kiderült, hogy a víz tejfehérségét, illetve a felszínén lévő „ködpárát” nem a műtrágya-szennyezettség okozza, hanem természetes jelenség (kút vizének gázossága, levegőből beoldódó gázok). A kút vizének gáztartalma laboratóriumi vizsgálattal meghatározható. A Bácsvíz laboratóriumában bevizsgált lajosmizsei vízmintában nem lehetett műtrágya jelenlétére következtetni. A határérték feletti arzén-, vas-, és mangántartalom geológiai okokkal magyarázható (a vízadó rétegek ásványösszetételével). A növényvédő szerekből származó anyagokat csak költségesebb vizsgálatokkal lehetni kimutatni.

 

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Baj van a fúrt kúttal, az önkormányzattól várják a megoldást

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Ezeregyszáz macska él együtt egy kaliforniai házban (videó)

Ezeregyszáz macska él együtt egy kaliforniai házban (videó)

A parlieri cicaházhoz/farmhoz hasonlót még nem nagyon láttunk.

Nagy taps fogadta Kristóf György első filmjét Cannes-ban

Az Out június 15-től látható a magyar mozikban.

Vegán hegymászó hódította meg kétszer is a Mount Everestet

A bolgár Atanasz Szkatov először 2014 tavaszán jutott fel a hegyre.

Látott már kertészkedő kismacit? (videó)

Mutatunk egyet Oroszországból.

Akár 960 milliót is elkérhetnek Elvis Presley magángépéért

A piros repülőben piros bársonyülések és szőnyeg is van.

Visszafordult az Everestről Suhajda Szilárd

Visszafordult az Everestről Suhajda Szilárd

Klein Dávid egyedül folytatja.

Az U20-as vb-bronzérmes 28 évesen visszavonul

Az U20-as vb-bronzérmes 28 évesen visszavonul

Az állandó sérülések és a fájdalmas rehabilitációk felőrölték a profi futballtól vasárnap búcsúzó Dudás Ádám erejét.

Férfi vízi BL: egri siker, jöhet a Szolnok elleni elődöntő

Az utolsó negyed volt a siker kulcsa a Brescia ellen • A másik ágon Pro Recco–Jug Dubrovnik.

Man. City: nagy takarítást tartanak – 3 távozó 3 óra alatt

Szinte egy komplett védelem elhagyja Pep Guardiola csapatát a nyáron.

Bundesliga: a Wolfsburg nyert az osztályozó első meccsén

Bundesliga: a Wolfsburg nyert az osztályozó első meccsén

Mario Gomez kezeskedett az élvonalbeli csapat győzelméért a Braunschweig ellen.

Videoton: így halad az új stadion építése – képek

A fehérvári klub a Facebook-oldalán osztott meg friss képeket a munkálatokról.

Real Madrid: adócsalás miatt vizsgálódnak CR-rel szemben

A portugál támadó 2014-ben módosította az adóbevallását, és utólag befizetett hatmillió eurót.

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér