Baj van a fúrt kúttal, az önkormányzattól várják a megoldást

2017. február 17. 14:30 Popovics Zsuzsanna
LAJOSMIZSE | Saját fúrt kútjának ivóvízével elégedetlen egy lajosmizsei olvasónk. A víz igazoltan arzénos, a tulaj szerint azonban más is szennyezi.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Az érintett család 31 éve él a lajosmizsei Bene körzet egyik külterületi tanyáján. Első fúrt kútjuk néhány éve elapadt, most a másik, mélyebb kút vize is ihatatlan – állítja a házigazda.

– Reggel, amikor először megengedem a csapot, a víz tejfehér, gázos és ködpára száll belőle. Fogyasztás után irritálja a nyálkahártyát, mintha meszet inna az ember – magyarázza László.

A vizet bevizsgáltatták a Bácsvíz Zrt. akkreditált laboratóriumában, 25 ezer forintért. Kiderült: a vízminta nem ivóvíz minőségű, az arzén koncentrációja meghaladja a megengedett mértéket. Az okok felderítésére további vizsgálatokra lenne szükség, ami sok pénzbe kerül. Az is probléma, hogy a kútból időnként elfogy a víz. László állítja: a környéken gazdálkodó, fóliás zöldség- és gyümölcstermelők elhasználják a vizet, az állandó öntözéssel kimerítik a talajban lévő vízkészletet. Emellett műtrágyát, gyomirtót használnak, ami beszivárog a talaj alsóbb vízrétegeibe.

A sajátjuk helyett boltban vásárolt vizet isznak, így havi szinten több zsáknyi PET-palack „termelődik” Lászlóék tanyáján. fotó: Popovics Zsuzsanna A sajátjuk helyett boltban vásárolt vizet isznak, így havi szinten több zsáknyi PET-palack „termelődik” Lászlóék tanyáján. fotó: Popovics Zsuzsanna

Lászlóék jelenleg palackozott ivóvizet isznak, ezzel is főznek. Heti szinten több zsugor vízre van szükségük, így a fölösleges PET-palackkal is kezdeniük kell valamit. A problémát levélben jelezték a helyi önkormányzatnak, egyben kérték: térítésmentesen biztosítsanak számukra egészséges ivóvizet.

Basky András, Lajosmizse polgármestere lapunknak elmondta: olyan települési megoldás máshol sincs, hogy minden háztartást ellássanak egészséges ivóvízzel. A település belterületén élők hozzájutnak a vezetékes vízhez, amiért fizetnek is. Aki külterületen él, és nincs megfelelő ivóvize, az a belterületen található közkutakból ingyen vételezhet vizet. Ez is pénzbe kerül, amiért az önkormányzat fizet.

– Elképzelhető, hogy fúrt kutak vízminősége rosszabb, mint korábban – folytatja a polgármester. – A szakszerűtlenül fúrt vagy a már nem üzemelő, rozsdálló kutak szennyezhetik a vízadó rétegeket, ahogy az intenzív mezőgazdasági termelés sem használ a környezetnek. Ebben is felelősen kell eljárniuk a gazdálkodóknak. Nem véletlen, hogy vegyszert csak az vásárolhat, akinek van rá jogosítványa, továbbá, hogy állami ellenőrzés alá kívánják vonni a kutakat, hogy azok szakszerűen létesüljenek, működjenek. Ezek globális problémák, és települési szinten nem megoldhatók.

László nem lett boldogabb az önkormányzattól kapott tanácsokkal, miszerint fúrasson új kutat, vagy vásároljon víztisztító berendezést. – Kinek a költségén? – teszi fel a költői kérdést. Azt mondja, nem ő tette tönkre a tanyája alatt lévő vízadó rétegeket. A városi közkút ingyenes használatát sem fogadja el megoldásnak. Azt belátja, hogy minden külterületi ingatlant képtelenség ellátni vezetékes ivóvízzel. Azt azonban elvárná, hogy akiknél ihatatlan a kútvíz, azoknak ingyenesen biztosítson havi 150-200 liter egészséges ivóvizet az önkormányzat.

A ködpára természetes jelenség

Olvasónk konkrét kút- és vízproblémájára vonatkozóan a Bácsvíz Víz- és Csatornaszolgáltató Zrt.-től kértünk tájékoztatást. Szakemberük azt javasolta, hogy az érintett kutat vizsgáltassák meg egy szakkivitelezővel. Szükség esetén bizonyos beavatkozásokkal megakadályozható, hogy a kút csőpalástja mentén az esetlegesen szennyezett vizek leszivárogjanak a kút által termelt vízadó rétegbe. A szakértő válaszából az is kiderült, hogy a víz tejfehérségét, illetve a felszínén lévő „ködpárát” nem a műtrágya-szennyezettség okozza, hanem természetes jelenség (kút vizének gázossága, levegőből beoldódó gázok). A kút vizének gáztartalma laboratóriumi vizsgálattal meghatározható. A Bácsvíz laboratóriumában bevizsgált lajosmizsei vízmintában nem lehetett műtrágya jelenlétére következtetni. A határérték feletti arzén-, vas-, és mangántartalom geológiai okokkal magyarázható (a vízadó rétegek ásványösszetételével). A növényvédő szerekből származó anyagokat csak költségesebb vizsgálatokkal lehetni kimutatni.

 

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Baj van a fúrt kúttal, az önkormányzattól várják a megoldást

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Picit okos, de nagyon színes lesz az új Nokia 3310

És a Snake is kiválóan siklik majd rajta.

Ínycsiklandozó portrékat alkot ételekből egy férfi

Ínycsiklandozó portrékat alkot ételekből egy férfi

Neki mi is megengednénk, hogy játsszon az asztalnál.

Egészen undorító szuperközelről az ujjbegyek izzadása

Természetes folyamat, de hogy néz már ki?

Kiütéses győzelem: megérkeztek iPhone-ra a Mike Tyson-emojik

Igen, fülharapós szmájli is van a kollekcióban.

Hatgólos Fradi-siker, karnyújtásnyira a csoport második helye

Hatgólos Fradi-siker, karnyújtásnyira a csoport második helye

A Metz csak az első 15 percben volt egyenrangú ellenfele a Schatzl Nadine vezette FTC-nek.

NB I: Vasas–Gyirmót mérkőzés élőben az NSO-n!

A Gyirmót vendégként a legutóbbi négy bajnokiját egyaránt szerzett gól nélkül bukta el.

NB I: Bp. Honvéd–DVSC mérkőzés élőben az NSO-n!

A kispestiek sorozatban négy bajnokit nyertek meg otthon, a debreceniek legutóbbi három vendégmeccse: egy pont.

NB I: Haladás–Újpest mérkőzés élőben az NSO-n!

A „lilák” augusztus óta egy bajnokit nyertek meg idegenben.

NB I: DVTK–MTK mérkőzés élőben az NSO-n!

A fővárosiak 2015 októbere óta nem nyertek idegenbeli bajnokit.

Mi köze a 2001-es Tatabánya-csapatképnek a 21. fordulóhoz?

Rossi és Lanzafame nagyon tud valamit • Elrontanák korábbi edzőjük születés- és névnapját az újpestiek. • Szivics megint nosztalgiázhat.

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér