Az összes képviselő lemondott Orgoványon

2014. június 26. 08:08 Popovics Zsuzsanna
ORGOVÁNY | Mind a hat orgoványi önkormányzati képviselő lemondott mandátumáról. Nagy a baj – fogalmaztak azon a lakossági fórumon, ahol döntésük okairól tájékoztatták a helyieket.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Zsúfolásig megtelt a nemrég felújított orgoványi művelődési ház nagyterme kedd este. „Nehéz itt ülni önök előtt” – mondta az egyik képviselő, majd társaival együtt pontról pontra felvázolták, milyen történések és körülmények vezettek mandátumuk visszaadásáig.
A meghívóban az szerepelt, hogy a polgármester „viselkedésével és döntéseivel gazdasági összeomlás felé sodorta a települést”. A hat képviselő a fórumon szóban is elmondta: a június 2-i képviselő-testületi ülésen szereztek tudomást arról, hogy az önkormányzatnak több mint 21 millió forint működési támogatást és kamatait vissza kell fizetnie az államkincstárnak (oka: nem készült el határidőre a felhasználási elszámolás).

Gellért László, volt alpolgármester és képviselő: – Ez volt az utolsó csepp a pohárban, de sajnos nem az egyetlen dolog, ami után azt mondtuk, ehhez nem adjuk tovább a nevünket.
Subicz József, képviselő: – Évtizedekig voltam választott képviselő a faluban, nem volt könnyű meghozni ezt a döntést. Tartozunk önöknek azzal, hogy tájékoztatást adjuk az önkormányzat dolgairól. 2013-as évi költségvetés tárgyalásánál 60 milliós hiány mutatkozott a beszámolói anyagban. A legutóbbi két nagyberuházás finanszírozásához – művelődési ház és piactér – eszközhitelt vett fel az önkormányzat, melyek kamatát fizetni kell. A támogatást viszont nem lehet lehívni, mert hiányzik a pályázati elszámolás. Javaslatainkat, tanácsainkat a polgármester nem fogadta el. Döntéseiről utólag tájékoztatott, elvárva, hogy fogadjuk el akkor is, ha nem értünk vele egyet.

A képviselők szerint tetézte a bajt, hogy a polgármester februárban azonnali hatállyal menesztette a jegyzőt. Ezt megelőzően a pénzügyi osztály két munkatársa is felmondott, így a folyamatban lévő gazdasági és jogi ügyek intézése félbeszakadt.
Gyarmatiné Márton Olga iskolaigazgató, képviselő: – A pénzügyesek távozása után nem volt biztosított a gazdálkodás folyamata. A jegyző menesztését sem követte átadás-átvétel, így a jogi folyamatok folytonossága is megszűnt. Hiába javasoltuk: a jegyző közös megegyezéssel távozzon a hivataltól, hogy legyen módja átadni a folyamatban lévő ügyeket. A képviselő hozzátette: évekig azon dolgoztak, hogy jógazda módjára sáfárkodjanak a település vagyonával, gyarapítsák azt.
Többen éveken keresztül nem vettek fel fizetést képviselői munkájukért. A település megtakarításainak elherdálásában nem kívánnak részt venni.

Nehéz itt ülni önök előtt, de tartozunk a felelősséggel, hogy tájékoztatást adjunk az önkormányzat dolgairól – mondták a lemondott képviselők Nehéz itt ülni önök előtt, de tartozunk a felelősséggel, hogy tájékoztatást adjunk az önkormányzat dolgairól – mondták a lemondott képviselők

Palásti Kovács Ágnes, képviselő: – Sok esetben kényszer alatt hoztunk döntéseket. A költségvetést el kell fogadni, különben működésképtelenné válik az önkormányzat – hallottuk nap mint nap. Ugyanez volt a helyzet a beszámoló, a zárszámadás elfogadásakor. Tudtuk, hogy a számokkal baj van, hogy a beszámolók szakmai háttere nem állja meg a helyét, mégis felemeltük a kezünket. Mert az embereknek számítottak a fizetésükre, a szociális segélyre, a lakástámogatásra. A zárszámadás elfogadásának négyszer futott neki a testület, végül öt feltétellel fogadta el. Sajnos egyik sem teljesült. Ezzel szemben a 21 millió forintos visszafizetési kötelezettséget kéthónapos késéssel tudatták velünk.

A jelenlévők kérdeztek is a falu volt képviselőitől. Ki a felelős a 21 millióért? Miért nincs jelen a polgármester? Miért menesztették a jegyzőt? Hogyan tovább? Utóbbi kapcsán elhangzott: a képviselő-testület április közepén kért írásban segítséget, valamint számvevőszéki vizsgálatot a megyei kormányhivataltól. Előrelépés azonban nem történt. „Nincs több lehetőség a kezünkben” – hangzott el részükről.

Internetes állásportálon olvasható az Orgoványi Polgármesteri Hivatal álláshirdetése gazdasági vezető munkakör betöltésére. Feladatai között szerepel egyebek mellett „az önkormányzat gazdasági folyamatainak figyelemmel kísérése, az elemi költségvetés és éves költségvetési beszámolók aláírása”.

Perel a főjegyző
Megkeresésünkre Lóczi Boglárka tegnap elmondta: nem olyan nehéz a helyzet, mint ahogy azt a lemondott képviselők kommunikálták a lakosság felé. Hozzátette: írásban kíván reagálni a történtekre, miután egyeztet a Kormányhivatallal. Amint levelét megkapjuk, közöljük lapunk hasábjain.
Orgoványon 2012. december 3-án tartottak időközi választást, miután az előző polgármester nyugdíjba vonult és lemondott tisztségéről. Lóczi Boglárkát akkor választották a település élére. A szavazatok 61,5 százalékát kapta 42 százalékos részvétel mellett.

A korábbi címzetes főjegyző, Dr. Kerekes Tibor 2011. május 2-ával kezdte meg munkáját a településen. Előtte 21 évig dolgozott a Csongrád megyei Bordányban. Ott a település képviselő-testülete 2011. februárjában indoklás nélkül küldte el a főjegyzőt. Kerekes Tibor akkor nem fordult munkaügyi bírósághoz. Az orgoványi önkormányzatot ellenben beperelte februári menesztését követően. Lóczi Boglárka bizalomvesztéssel indokolta jegyzője azonnali felmentését.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Az összes képviselő lemondott Orgoványon

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Spontán táncos bulit csaptak a dugó közepén

A kínai Hszian városában várakozás helyett egy busz utasai roptak egyet.

Karácsony helyett már májusban jön a kilencedik Star Wars

2019. május 24-re ne tervezzenek más programot.

Visszatér a legviccesebb szereplő az új Jurassic Worldben

Újra megcsodálhatjuk majd Jeff Goldblum tehetségét.

Mit pakol magának egy kisgyerek ebédre?

Csupa-csupa zöldséget és gyümölcsöt, ugye?

Manchester City–Manchester United: tényleg csütörtököt mondtak

Manchester City–Manchester United: tényleg csütörtököt mondtak

Az első félidőben láthattunk két-két helyzetet, aztán már csak Fellaini vitt színt és izgalmat a városi derbibe.

MLSZ: parkolási problémák miatt 400 ezret fizethet az FTC

Megsértették a hivatalos személyek parkolási feltételeinek biztosításával kapcsolatos szabályzati előírásokat.

Hoki-vb: „Belefutottunk egy jó formában lévő kapusba”

„Amit kérnek tőlünk, nem tartjuk be és rendkívül sok a fegyelmezetlenség.”

Hoki-vb: az eddigi éllovasé a torna legsúlyosabb veresége

Az öt gólt vágó Ausztria négy és fél perc alatt eldöntötte a Dél-Korea elleni meccsét.

U17: „Az Eb-re több odafigyeléssel és akarattal kell kimennünk”

A törökök elleni mérkőzés megmutatta a hibákat, amelyeket a horvátországi Eb-ig ki kell javítani.

Barca: Messi egy játékos mezét kérte el karrierje során

„Nem igazán szeretek mezt cserélni az ellenféllel, nekem ez egy furcsa gesztus.”

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér