Autók foglalják el a kerékpársávokat

2017. június 17. 08:05 , Legutóbb frissítve: 2017. június 17. 15:00 Hraskó István
KECSKEMÉT | Az autósok valószínűleg még nem ismerik a kerékpársávokkal kapcsolatos szabályokat, legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy a gépkocsikkal rendszeresen parkolnak a bicikliseknek kijelölt útvonalakon Kecskeméten.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Folyamatos problémát okoz a bicikliseknek, hogy a Hunyadivárosban, a Béke fasor belváros felé eső részén, kifelé menet a jobb oldalon (volt BRG-nél) kisteherautók, személygépkocsik parkolnak a kerékpársávon, így az arra tekerők kénytelenek az autókat kerülgetni, ami viszont veszélyes lehet – jelezte olvasónk szerkesztőségünknek.

Ha az autós a KRESZ szabályai ellenére rááll a kerékpársávra, megnehezíti a biciklisek közlekedését <i>Fotó: Bús Csaba</i> Ha az autós a KRESZ szabályai ellenére rááll a kerékpársávra, megnehezíti a biciklisek közlekedését Fotó: Bús Csaba

Első körben a Városrendészethez fordultunk, tudnak-e a jelzett problémáról, de Csíkos Imre intézményvezető közölte: ők a táblákkal jelzett várakozási, megállási tilalmakkal kapcsolatban intézkedhetnek, a szóban forgó eset a rendőrség hatásköre, de ha arra járnak kollégái, ők is figyelmeztetni fogják a tilosban járó (pontosabban parkoló) sofőröket.

A Béke fasoron nyitott kerékpársáv van, erre több jel figyelmeztet: a fehér színű szaggatott vonal, az aszfaltburkolatra festett (bár eléggé megkopott) kerékpárpiktogramok és az útmenti táblák is. A KRESZ szerint nyitott kerékpársávon a kerékpáron kívül más jármű is közlekedhet, azonban a gépjárművel való megállás tilos (a sárga színű folytonos vonallal elválasztott zárt kerékpársávon pedig kizárólag biciklisek mehetnek, és ugyancsak nem megengedett az autóval történő ráparkolás). Az a sofőr, aki megáll/parkol a (nyitott vagy zárt) kerékpársávon, szabálysértést követ el és 20 ezer forintos fix bírsággal, valamint 6 büntetőpont kiszabásával büntethető – tudtuk meg Hürkecz Zoltántól, a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferensétől.

Hozzátette: a kerékpáros nyomon történő megállás ugyanakkor nem minősül szabálysértésnek. Tudni kell, hogy a kerékpáros nyom útvonalát a burkolaton szintén kerékpárpiktogramok jelzik, de sem folytonos, sem szaggatott vonal nem fut mellettük, legfeljebb közvetlenül az ábra mellett húznak egy csíkot figyelemfelhívásként. Kerékpáros nyom van például a Kápolna utcán vagy azokban az egyirányú utcákban, ahol a gépjárműforgalommal szemben is lehet biciklizni.

A rendőrségnél arról is érdeklődtünk, kerékpársávon parkolás miatt szoktak-e büntetni, Kecskeméten volt-e már ilyenre példa, és ha igen, körülbelül hányszor. Konkrét választ, számadatokat nem kaptunk. Hürkecz Zoltán annyit válaszolt: a Kecskeméti Rendőrkapitányság munkatársai ellenőrzik a jogszabályban leírtakat, és ha szabályszegést észlelnek, azt a megadott szankciók alapján büntetik.

Egyelőre még sok autós nem ismeri a szabályokat

2015 őszén sok egyirányú utcában lehetővé tették a biciklik forgalommal szemben haladását a Behajtani tilos táblák alatt elhelyezett Kivéve kerékpárral kiegészítő feliratokkal, illetve a burkolatra festett kerékpárpiktogramokkal. Az István király körúton zárt, a műkertvárosi lakótelep kezdetétől pedig nyitott kerékpársáv létesült, ilyen van a Béke fasoron is. Barna Imre, a Magyar Kerékpárosklub Kecskeméti Területi Szervezetének képviselője szerint az elmúlt időszak még nem volt elég az autó­soknak, hogy hozzászokjanak ezekhez a felfestésekhez. Több jelzés érkezett a szervezethez, hogy a sofőrök a gépkocsikkal a kerékpársávokon parkolnak, vagy ledudálják az ott haladó biciklistákat, mert azt hiszik, nem közlekedhetnének az úttesten. – Még ha az útvonalak kijelölése nem is a legjobb, de az tetszik nekünk, hogy a város felvállalta ezeknek az útvonalaknak a kijelölését. Viszont úgy vélem, egy kommuni­kációs, felvilágosító kampányt is mellé kellene tenni, hogy minden közlekedő tisztában legyen a bevezetett újításokkal, szabályokkal – mondta Barna Imre.

 

 

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Autók foglalják el a kerékpársávokat

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Fantasztikus: így döntik meg az ugrókötelezés világrekordját (videó)

Fantasztikus: így döntik meg az ugrókötelezés világrekordját (videó)

Alig egy perc alatt 225-ször szökkentek egy japán iskola nebulói.

Gyönyörű, de hátborzongató lenne a vizes apokalipszis New Yorkban

Látta már a Nagy Alma lagúnáit? Most megmutatjuk.

Elképesztő gesztust tett Dél-Szudán felé Ferenc pápa

Félmillió dollárral vagyis kb. 138 millió forinttal támogatja az országot.

Babos Tímea: Tényleg mindent megteszek, hogy jobb legyek

Babos Tímea: Tényleg mindent megteszek, hogy jobb legyek

Babos Csaba szerint nem tragikus a helyzet, lányának volt már nehezebb periódusa is.

A „Grande” Ganz gyermeke – Kubala-sorozat, 1. rész

Kubala Lászlónak már gyerekként sem kellett messzire mennie, ha világsztárokkal akart játszani.

Bardi imádja Budapestet, de lehet, hogy nyáron Valenciában köt ki

Hiába faragják az Újpest macedón légiósát, nem ül fel a provokációnak, inkább góllal törleszt.

Sallói István: Storck nem vette komolyan Andorrát

Sallói István: Storck nem vette komolyan Andorrát

„A kudarcot nem akarati tényezők okozták” • „Elgondolkodtató, hogy egymás után jönnek haza a játékosaink.”

Juventus: orvosin a válogatott támadó, hamarosan aláír

A játékosnak 25 millió eurós kivásárlási ár szerepel a szerződésében.

Jogerősen manipuláltak – ítéletet hirdettek a fogadási csalási ügyben

Tizenöt bűnös közül senki sem kapott letöltendő börtönbüntetést; Nyerges Krisztián és Torma Gábor ellen megszűnt a vizsgálat.

Kövessen bennünket a Facebook-on!
Megyei Piactér