A szerelemre nem volt idejük

2017. május 19. 10:19 , Legutóbb frissítve: 2017. május 21. 12:00 Kubatovics Tamás
BAJA | Európában 1945. május 9-én véget ért a második világháború. Egy nappal később Szabó Veronika és Hegyi Ferenc házasságot kötött. Immáron 72 éve tart kapcsolatuk jóban-rosszban, egészségben-betegségben.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A 88 és 93 éves bajai házaspár nyugdíjas gyermekeik segítségével pergetik mindennapjaikat. Három lányuk és egy unokájuk társaságában fogadták munkatársunkat. Fiukat már elveszítették, kilenc unokájuk és 11 dédunokájuk jelenti a szűk családi kört. Feri bácsi két éve a jeles dátum előtt lebetegedett, nehezen formálja a szavakat, napi sétáját viszont nem hagyja ki, a vendéget némi járókeretes segítséggel a kapuig kíséri. Ezért többnyire felesége idézi fel az eltelt évtizedeket. Olykor szokatlan őszinteséggel.

Az évfordulót idén is megünnepelték Az évfordulót idén is megünnepelték

– Annak a képnek nincs túl hosszú előtörténete, mutatja az esküvői fotót, három hét alatt összekerültünk. Régóta ismertük egymást, de ez messze volt a szerelemtől, szerdán beszéltünk, csütörtökön eljött hozzánk megkérni, vasárnap kihirdettek a templomban, hétfőn mentünk iratkozni, azután jött az esküvő. Mi a szüleimmel más tanyáján laktunk Illancsban, ami ma Kéleshalom. Ott esküdtünk a gyönyörű kis templomban, ahogy mondani szokták, ott mondtuk ki a boldogító igent. Volt egy pár, akik egy héttel korábban esküdtek és amikor mentünk fel a lépcsőn az új asszony megjegyezte, hogy most ment el az eszük. Na, mi lesz velünk, gondoltam, ha ez már egy hét után ezt mondja. Aztán túl vagyunk a 70-en, sőt már a 72 éven is – idézi a közös életük első időszakát Vera néni. Aztán a gyorsaság okáról is kendőzetlenül beszél: – Illancs egy viharsarok volt, ott vonultak át az orosz katonák, amelyik ház útjukba esett kirabolták, az embereket megverték, lelőtték. Mi is állandóan bujkáltunk előlük. Azt hittem, ha férjhez megyek akkor mindentől meg leszek védve. Minket is kiraboltak egyszer, szerencsére nem voltunk otthon, de édesapámat nagyon megverték, csak az a ruhánk maradt meg amiben dolgoztunk.

Hetvenkét évvel ezelőtt kötött házasságot Szabó Veronika és Hegyi Ferenc Hetvenkét évvel ezelőtt kötött házasságot Szabó Veronika és Hegyi Ferenc

– Azért vannak arra utaló jelek, hogy bejött a kapcsolat… – vetem közbe.
– Nem volt köztünk lángoló szerelem, de szépen kialakult a szeretet. Akkor még nem volt divat, hogy szétmegyünk és összemegyünk az első vitatkozásnál.

– Lakodalmuk volt?
– Igen, akkor még külön tartották a két családnál. A lányos háznál kevesebben voltunk, férjem szülei kuláknak voltak minősítve, náluk nagyobb vacsora volt. Engem ki nem állhatott anyósom, biztos azért mert annyi földem se volt, amire rá tudtam volna állni. Az első aratásnál új asszonyként vitt Császártöltésre a férjem, ez volt a nászút. Szőlőben nevelődtem, aztán kivitt a tarlóra, azt se tudtam hogy kell markot szedni. Nagyon szegények voltunk, de ez még jobban összekovácsolt bennünket.

Beköltöztek Jánoshalmára, majd vissza Illancsba. Aztán jöttek a gyerekek, lett hét. Az ikreket és egy kislányt születésük után elveszítették, négyet becsületben, tisztességgel felneveltek. Borotán a téeszben dolgoztak 1965-ig, majd ahogy a gyerekek nőttek és továbbtanultak, beköltöztek Bajára, itt vettek egy kis házrészt. Rövidesen a Kismotor- és Gépgyár Dózsa György úti csiszolójába kerültek, három műszakban dolgoztak. Főleg vonatokba szerelt alumínium kapaszkodókat, fogasokat, hamutartókat, szemeteseket csiszoltak, minden túlórát, szilveszteri műszakot elvállalva. Ráadásul egy gépen dolgoztak. Hogy mi volt benne a szép? Erre a kérdésre gyorsan és röviden érkezik a válasz: semmi. Káros volt az egészségre, viszont jól fizettek, ami a négy gyereket nevelő családnál fontos tényezőnek számított. Ahogy Feri bácsi jogos büszkeséggel, lassan formált szavakkal mondja: egy év alatt minden adósságukat ki tudták fizetni. Aztán sorban házasodtak a gyerekek, nekik már szép lakodalmat tudtak tartani, majd jöttek az unokák is. A gyári munka mellett mindig volt kis kert és szőlő is, nehogy elkopjon a szőlészeti szaktudás. Majd egy kis nyaraló a Futrinka utcában, ott volt csak élet az unokákkal, a családdal.

– Mindig együtt voltunk, kivéve mikor a Papa öt hónapos iskolán volt, meg egyszer három hónapra elvitték katonának. Jó sorom volt, három gyerekkel a tanyán és az ikrekkel voltam terhes. Ha menni kellett valahová, akkor a gyerekeket fölpakoltam a biciklire és toltam – érzékelteti a több mint fél évszázaddal ezelőtti állapotokat Vera néni.

Másra emlékeznek az akkori kislányok. Mint mondják a fával mindig ügyesen bánó édesapjuk a havazás megérkeztével egy hétvégén összeácsolt nekik egy szánkót, ami kiállta az idők próbáját, még mindig a padláson őrzik. De készített rugós játékot, szerelt órát, javított cipőt, rádiót. Van olyan konyhaasztal is a családban, ami az ő keze munkáját dicséri a mai napig. Csillogó szemmel beszélnek a családi kártyázásokról és arról, hogy esténként a Robinsont olvasta fel nekik édesapjuk, aki muzsikált is cimbalmon, még a báli bandában is akadt dolga.

A nevetés könnyeit csalogatja elő egy történet: a legkisebb lány mindig megkérdezte, hogy hol az édesapja, erre jött a válasz, hogy elment kenyeret keresni. Nem értette a dolgot, mert úgy látta, hogy édesanyja mindig csomagolt a tarisznyába kenyeret is a szalonna mellé. De akkor miért kell megkeresni a kenyeret? – okoskodott. Azután elmesélték neki, hogy mit jelent a kenyérkeresés. A család bajai korszakból pedig a Papa oklevéllel is elismerten jó borát, valamint a családi disznóvágásokat emlegetik, ezeken a Mama felelt a hurka és a disznósajt ízesítéséért. Számára egyébként sincs lehetetlen, pár éve még bevakolta a kéményt, a kúpcserép felrakásából is kivette részét, még a közben felfedezett darázsfészek sem állította meg. Ahogy a mozdíthatatlannak vélt villanykályha áthelyezésére is képes volt az apró, madárcsontú asszony. Akinek – éppen ezért – segíteni se nagyon lehet.

– Szerettünk táncolni, volt olyan lakodalom amibe csak azért mentünk el mert a banda a házunknál muzsikálva hívogatott. Pedig akkor az anyagiak tartottak volna vissza bennünket, de aztán kigazdálkodtuk valahogy. A táncból egy kevés még mostanság is maradt, idén januárban a nyugdíjasklub tagjai eljöttek értünk és elvittek minket farsangolni – mutat egy friss fotót Vera néni. – Jártunk a Szovjetunióban is, repülővel mentünk Leningrádba, onnan vonattal Moszkvába. Délután elindultunk, hajnalban értünk oda, messze lehetett, mert folyamatosan mentünk. Aztán Moszkvában zenekar fogadott bennünket, ez egy nagyon szép emlék. Minden csodálatos volt, csak a kajájuk nem. A Papa egy olyan öltönyt hozott magával, ami itthon elég kicsi volt rá, mire jöttünk haza, már bő volt neki – idéz másik régi kedves emléket.

Megértés és tisztelet

A 72 közös év receptjéről a következőket mondja Vera néni: – Nem értünk rá a nagy szerelemre, de volt megértés, tisztelet. A gyerekeink nem hallottak minket veszekedni. Persze volt hogy nem beszéltünk egymással, akkor tudták, hogy van valami. Ez néha két hétig eltartott. (Unokája közbeveti: ő azt kapta tőle jótanácsként, ha a férje rántáskavarás közben kívánja meg, akkor le kell tenni a fakanalat…). Engem választott, nem hallgatott az anyjára a férjem. Átvészeltünk mindent. Nehéz volt az életünk, ugye Papa? – teszi fel a költői kérdést párjához fordulva.
– Szerencsém volt! – mondja hamiskásan Feri bácsi. Aztán mosolyognak egymásra.

 

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
A szerelemre nem volt idejük

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Ezeregyszáz macska él együtt egy kaliforniai házban (videó)

Ezeregyszáz macska él együtt egy kaliforniai házban (videó)

A parlieri cicaházhoz/farmhoz hasonlót még nem nagyon láttunk.

Nagy taps fogadta Kristóf György első filmjét Cannes-ban

Az Out június 15-től látható a magyar mozikban.

Vegán hegymászó hódította meg kétszer is a Mount Everestet

A bolgár Atanasz Szkatov először 2014 tavaszán jutott fel a hegyre.

Látott már kertészkedő kismacit? (videó)

Mutatunk egyet Oroszországból.

Akár 960 milliót is elkérhetnek Elvis Presley magángépéért

A piros repülőben piros bársonyülések és szőnyeg is van.

Visszafordult az Everestről Suhajda Szilárd

Visszafordult az Everestről Suhajda Szilárd

Klein Dávid egyedül folytatja.

Pénteki sportműsor: magyar elődöntő a póló BL-ben

Kajak-kenu vk-futam Szegeden • Sorsolnak a Roland Garroson • Micheliszék köröznek.

Vigaszág – Deák Zsigmond jegyzete

NS-VÉLEMÉNY. A resztli marad, meg néhány hibázó nagyágyú.

NS: Bardit a Videoton is vinné; exkluzív interjú McEnroe-val – csütörtök

A Nemzeti Sport csütörtöki számából ajánljuk.

NS: Mikler Roland a Szegedről; Vasziljevics az ezüstről – péntek

A Nemzeti Sport pénteki számából ajánljuk:

Az U20-as vb-bronzérmes 28 évesen visszavonul

Az állandó sérülések és a fájdalmas rehabilitációk felőrölték a profi futballtól vasárnap búcsúzó Dudás Ádám erejét.

Férfi röplabda vb-selejtező: nagy csatában kikaptunk

A nemzeti csapat pénteken a toronymagas esélyes Oroszország ellen lép pályára.

Kövessen bennünket a Facebook-on!
Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér