Csalókhoz került a jóhiszeműen gyűjtött adomány

2017. január 11. 12:10 Popovics Zsuzsanna

Kitalált személyeknek és családoknak kért és kapott adományokat egy kecskeméti nő. A szélhámos egy hamis Facebook-profil segítségével férkőzött a kiszemelt emberek bizalmába.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A zsibin árulhatták az adományokat

A kecskeméti Ötpötty Kreatív Foglalkoztató és Játszóhely vezetőjét december elején azzal kereste meg, hogy vegyen részt egy rászoruló kecskeméti család megsegítésében. Mivel közeledett a karácsony, és szándékában volt jótékonykodni, az érintett kétnapos gyűjtést hirdetett az Ötpöttyben. Úgy tudta, hogy egy krónikus beteg, egyedülálló édesanyán és két gyerekén segíthetnek az adományok. A játszóházba járó családok kitettek magukért: egy autónyi tartós élelmiszert, könyvet, ruhaneműt, lábbelit ajánlottak fel. A megadott címen mérsékelt lelkesedéssel fogadták a nem kevés adományt. Az udvarra sem engedték be a fuvarozót, a kapuban kellett kipakolni a dobozokat, szatyrokat. 

Tudni kell jól segíteni

A jól segítés egy szakma, ezért érdemes szakemberekre bízni – vélekedik az esetről Gál Zita, a kecskeméti Medina adománybolt vezetője. Ők például minden rászoruló családhoz kimennek, hogy felmérjék az élethelyzetüket, majd olyan dolgokkal segítsenek, aminek valóban hasznát veszik. Általános tapasztalat, hogy az emberek leginkább konkrét személynek, családnak hajlandók adakozni. Ennek az a hátulütője, hogy amikor az internet, a Facebook segítségével egy-egy személyes történet nagy visszhangra talál, a rászoruló családot elárasztják az adományok. De nem feltétlenül az, amire valóban szükségük van. A sokadik mázsa ruha biztosan fölösleges ott, ahol nincs miből begyújtani a kályhába. A nehéz körülmények között élő családoknál legtöbbször nincs is arra hely, hogy tárolják a kapott holmikat.

– Furcsálltam a dolgot, de ezzel részemről le volt zárva az ügy. Mígnem januárban egy idős férfi újfent adományt hozott az Ötpöttybe, egy interneten olvasott felhívás nyomán. Kiderült, hogy ugyanaz a nő, aki korábban megkeresett, újabb megosztást tett közzé a Facebookon, és minket jelölt meg gyűjtőpontként – folytatja a történetet a játszóház vezetője. – Okulva az előző tapasztalatokból, nem szándékoztam belefolyni egy újabb gyűjtésbe. Csakhogy hiába kértem a „kapcsolattartót”, hogy törölje idővonaláról a bejegyzését vagy módosítsa a gyűjtési helyszínt. A Facebookon folyamatosan osztogatta a felhívást, leginkább vallási és karitatív csoportokban. Én erre mindegyik profiloldal adminisztrátorának jeleztem, hogy az Ötpöttynek ehhez semmi köze, a játszóház nem fogad felajánlásokat.

Végül törölték az adománygyűjtő felhívást. Majd néhány nap múlva újra közzétették. Amikor az Ötpötty is kiposztolta saját Facebook-oldalán, hogy nincs köze az újabb gyűjtéshez, egy hozzászólásból kiderült: van, aki jól ismeri a „kapcsolattartót”, aki nem más, mint maga a „rászoruló” személy.

A nő nem beteg, nem is egyedülálló, férjével négy kiskorú gyereket nevelnek. A szülőknek nincs munkahelye, viszont minden hétvégén használt holmikat árulnak a kecskeméti zsibvásárban.

Másokat is kihasznált

A csaló másokat is átvert. Egy kecskeméti kutyakozmetika vezetője fél éven át segítette a „rászoruló” családot. Előzménye, hogy valaki privát üzenetben arra kérte: tegyen közzé a saját idővonalán egy adománykérő felhívást.
– Nem voltam bizalmatlan, megtettem. Ki ne akarna segíteni egy beteg, egyedülálló édesanyán és két tinédzser lányán? Adott méretű ruhaneműt, lábbelit, edényeket kértek, amiből nekem is volt otthon, ezért úgy gondoltam, szívesen odaszánom – meséli átverése történetét a fiatal nő.

– Barátaim, ismerőseim, kutyakozmetikás ügyfeleim is csatlakoztak az idővonalamon látott adománygyűjtéshez. Az üzletembe hozták a felajánlásokat, miután tőlem értesültek az egész dologról. Tavaly augusztustól karácsonyig több mint tíz alkalommal vittem adományokat ugyanazon címre. Mindig csak az „anyukával” találkoztam, a gyerekeivel sosem.

Sonak gyűjtöttek a „rászoruló” családnak. (Képünk illusztráció) Sonak gyűjtöttek a „rászoruló” családnak. (Képünk illusztráció)

Távoli helyekről is érkeztek postai küldemények a kutyakozmetika címére, a rászoruló család nevére. A jótevő ezeket is célba juttatta. Később nemcsak használt holmikat vitt a családnak, hanem iskolakezdésre iskolatáskát, tanszereket is vásárolt, amikor az anyuka állítólag kórházba ment, akkor papucsot, köntöst, pizsamát és hasonló holmit. Később gyanúsnak vélte, hogy az adományokat átvevő asszony mindig ugyanabban a kinyúlt cicanadrágban és ócska papucsban fogadta, és semmit sem látott rajta viszont a kapott holmikból.

Fel kell jelenteni a csalót!

Tájékozódtunk a rendőrségen, ahol megtudtuk: a kamu-adománygyűjtés kimeríti a csalás tényét, és bizonyos értékhatár fölött bűncselekménynek minősül. Az érintetteknek haladéktalanul tegyetek feljelentést a kecskeméti rendőrkapitányságon – javasolta a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője.

– Voltak más furcsaságok, elszólások is, de sosem gyanakodtam. Egészen addig, amíg fel nem hívott az Ötpötty játszóház vezetője, aki már tudta: én is rendszeresen segítem azokat, akiknek decemberben ő is gyűjtött adományokat – folytatja az érintett. – Ekkor az én fejemben is megszólalt a vészcsengő. Közösen kibogoztuk, hogy valójában ki kicsoda ebben a történetben, és hogy a „kapcsolattartó” ugyanaz, mint aki átveszi az adományokat. Hatalmas csalódás volt ezzel szembesülni. Egy csalónak gyűjtöttem, raktároztam, cipeltem, szállítottam a rengeteg adományt. A legnehezebb azonban odaállni azok elé, akik engem követve maguk is adakoztak. És nem csak használt holmit, hanem pénzt, időt, energiát szántak egy nem létező rászoruló család megsegítésére.   

Hasonlóan csalódott a játszóház vezetője is: – Nekem sem lesz egyszerű szembesíteni ügyfeleimet azzal, hogy kikhez került a jó szándékkal felajánlott karácsonyi adományuk. A csalók egy életre eljátszották a bizalmamat, mivel jóhiszeműségem és a személyes kapcsolataim mellett a cégem hitelével is visszaéltek. Nagy tanulság számomra, hogy a Facebookon keresztül többé ne adakozzak. A jövőben csak olyannak fogok segíteni, akinek a létezéséről és életkörülményeiről hitelt érdemlően meg tudok bizonyosodni.

 

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Csalókhoz került a jóhiszeműen gyűjtött adomány

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Spontán táncos bulit csaptak a dugó közepén

A kínai Hszian városában várakozás helyett egy busz utasai roptak egyet.

Karácsony helyett már májusban jön a kilencedik Star Wars

2019. május 24-re ne tervezzenek más programot.

Visszatér a legviccesebb szereplő az új Jurassic Worldben

Újra megcsodálhatjuk majd Jeff Goldblum tehetségét.

Mit pakol magának egy kisgyerek ebédre?

Csupa-csupa zöldséget és gyümölcsöt, ugye?

Manchester City–Manchester United: tényleg csütörtököt mondtak

Manchester City–Manchester United: tényleg csütörtököt mondtak

Az első félidőben láthattunk két-két helyzetet, aztán már csak Fellaini vitt színt és izgalmat a városi derbibe.

MLSZ: parkolási problémák miatt 400 ezret fizethet az FTC

Megsértették a hivatalos személyek parkolási feltételeinek biztosításával kapcsolatos szabályzati előírásokat.

Hoki-vb: „Belefutottunk egy jó formában lévő kapusba”

„Amit kérnek tőlünk, nem tartjuk be és rendkívül sok a fegyelmezetlenség.”

Hoki-vb: az eddigi éllovasé a torna legsúlyosabb veresége

Az öt gólt vágó Ausztria négy és fél perc alatt eldöntötte a Dél-Korea elleni meccsét.

U17: „Az Eb-re több odafigyeléssel és akarattal kell kimennünk”

A törökök elleni mérkőzés megmutatta a hibákat, amelyeket a horvátországi Eb-ig ki kell javítani.

Barca: Messi egy játékos mezét kérte el karrierje során

„Nem igazán szeretek mezt cserélni az ellenféllel, nekem ez egy furcsa gesztus.”

Kövessen bennünket a Facebook-on!
Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér