„A bácsi részeg volt, és magától elesett” - így védekezett a rabló

2017. január 11. 15:00 Hraskó István
KECSKEMÉT | A bácsi részeg volt, ide-oda dülöngélt, és megijedt, amikor haverommal kergetőztünk, ezért esett el - ezt a védekezést adta elő a Kecskeméti Járásbíróságon egy utcai rablással vádolt férfi. A sértett és a tanúk vallomásai és más bizonyítékok viszont egyértelműen cáfolják sztoriját.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A Kecskeméti Járásbíróságon a szerdai vádismertetés során elhangzott: tavaly április 4-én, este 8 óra körül Kecskeméten, a Vágó utcában szólította le a vádlott, – egy fiatal tatárszentgyörgyi férfi – a 85 éves sértettet. P. Pál pénzt kért az életkora miatt lassan, nehézkesen, bizonytalanul mozgó T. Jánostól, ő azonban ezt megtagadta, és ment tovább. A 29 éves vádlott követni kezdte, mellészegődött, majd testével egy alkalommal erősen meglökte. Az idős férfi a földre esett, P. Pál pedig rávetette magát, kabátzsebében kutatni kezdett, majd miután megtalálta a bácsi régi típusú személyijét – benne más okmányokkal és 53 ezer forinttal -, menekülni próbált. Csakhogy a sértett segítségért kiáltott, ezt többen meghallották a közelben, és a vádlott után futottak, aki ekkor eldobta zsákmányát. P. Pált az áldozata segítségére siető két férfi feltartóztatta a rendőrök kiérkezéséig. Az idős férfi könnyű sérüléseket szenvedett, de nem a vádlotton múlt, hogy nem törött el a karja.

– Nem jól lett leírva a papírba. Nem vetettem rá magam, nem dobáltam el az igazolványait. Öreg bácsit minek bántsak? Ez olyan volna, mintha a papámat bántanám. Meg is sajnáltam, hogy elesett - mondta dr. Lévai Judit bírónő előtt az alkalmi napszámból élő, öt osztályt végzett, analfabéta, büntetett előéletű vádlott, akinek az ügyészség a rabláson kívül súlyos testi sértés kísérletét és közokirattal való visszaélést is felró.

A vádlott már nem emlékezett arra mit vallott korábban

P. Pál egy nagyon zavaros védekezéssel állt elő, eszerint haverjával „hülyéskedésből kergetőzött” a Füzes és Vágó utca környékén, és ahogy futott a szerinte részegen dülöngélő, borszagú sértett felé, az idős férfi megijedt, és magától elesett. Ez a verzió azonban perceken belül módosult, amikor Lévai Judit felolvasta nyomozati vallomását, korábban ugyanis P. Pál beismerte, hogy pénzt kért a sértettől, mert „kellett kajára”. Valahogy a tárca is hozzákerült.

„Csak pár ezer forintot akartam kivenni, de nem sikerült, ezért visszaadtam a bukszát” - mondta a vádlott.

Beismerte, hogy egy korábbi sérülése miatt műtötték a lábát, ráadásul igen nagydarab, ránézésre 100-110 kilós - adódott tehát a kérdés, hogyan bírt futkározni a barátjával? „Nem annyira szaladtam, csak egy kicsit” - szólt a nem éppen meggyőző válasz. Ráadásul P. Pál azt sem akarta elárulni, milyen magas és hány kiló, arra pedig nem emlékezett (vagy nem akart emlékezni), ki volt az a bizonyos barátja. 

A bírónő felolvasta az időközben elhunyt sértett vallomását is. Ebből kiderült, a sértett nem volt ittas, és a vádirat által részletezett módon zajlott le a rablás. Azaz a vádlott pénzt kért, majd amikor nem kapott, követte a bácsit, váratlanul fellökte, és szándékosan ráesett, majd kizsebelte.

A meghallgatott tanúk is egyértelműen megerősítették, hogy rablás történt. Ezt mondta a közeli kocsmából a bácsi segélykiáltására kirohanó férfi és egy másik, aki szintén felfigyelt az artikulálatlan hangokra, és a „Kiraboltak! Kiraboltak!” kiáltásokra. Utóbbi szemtanú (ő értesítette a rendőröket) látta azt is, hogy a vádlott és a sértett összekapaszkodva áll, majd P. Pál lenyomta áldozatát a földre, és bár a sötétben zajlott le a támadás, a tanú abban is biztos volt, hogy a rabló nem akarta felsegíteni a sértette. A tanúk egybehangzóan állították: a vádlott eldobta az okmányokat, és rimánkodott nekik, hogy engedjék el.

Orvosszakértőket is meghallgat a bíróság

A következő, márciusi tárgyaláson igazságügyi szakértőket hallgat majd meg dr. Lévai Judit, ugyanis egy szakvélemény szerint P. Pál enyhe fokban gyengeelméjű, egy másik szerint pedig közepesen súlyos értelmi sérült. A vádlottnak az ügyészség egyébként végrehajtandó börtönbüntetést indítványozott.

 

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
„A bácsi részeg volt, és magától elesett” - így védekezett a rabló

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Októberben tér vissza a vászonra Törőcsik Mari

Mészáros Márta Aurora Borealis című filmjében Tóth Ildikóval és Törőcsik Franciskával játszik együtt.

Megemelik II. Erzsébet fizetését

Kissé drágult tavaly a brit monarchia.

Nézzen Ön is hápogó kiskacsákat éjjel-nappal!

Nézzen Ön is hápogó kiskacsákat éjjel-nappal!

Mert mi másra is lenne jó az internet?

Női kézi-vb: Norvégia és Svédország is a mieink csoportjában

Női kézi-vb: Norvégia és Svédország is a mieink csoportjában

A magyar csapat Bietigheim-Bissingenben a csehekkel, az argentinokkal és a lengyelekkel játszik még.

Őrjítő reformok? Változások előtt a labdarúgás szabályai

Hatvanperces meccseket, gyorsabb játékot és fegyelmezettebb labdarúgókat akar látni a nemzetközi szabályalkotó testület.

Milan: 20 millió euróért érkezhet a „szabadrúgáskirály”?

A piros-feketék próbálják lejjebb tornázni a 30 milliós irányárat.

NB I: NYÁRI ÁTIGAZOLÁSOK, 2017

NB I: NYÁRI ÁTIGAZOLÁSOK, 2017

ÁTIGAZOLÁS FIGYELŐ. Nincs megállás a Fradinál és Felcsúton, belehúzott a Kövesd is!

DVSC: A mai futball mellett nincs nagy nyereség – a debreceni ikon a Loki Shopról

Hétszeres bajnok korábbi játékos vezeti a Debrecen ajándékboltját.

Dortmund: Barcelona helyett Angliába tart a szélső?

A francia internetes portál úgy tudja, a 20 éves labdarúgó már tárgyalásokat folytat a szigetországban.

Kövessen bennünket a Facebook-on!
Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér