Védenék a méheket

2017. április 20. 09:07 , Legutóbb frissítve: 2017. április 20. 16:00 Miklay Jenő
DUNA–TISZA KÖZE | A méhészek érdekképviselete és az agrártárca ez idő tájt a kötelező vizsgáztatásról tárgyal sokadik alkalommal, de talán most majd döntenek róla.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Amikor a méhészek nehezebb időket élnek, a szakmát féltők rendszerint szóba hozzák: vizsgához kellene kötni e tevékenységet. E tervükkel eddig nem jutottak előbbre. Újabban megint téma a szakismereti felkészítés, mert komoly a baj: az ágazat hírnevét, piacát nagy mértékben rontják mindazok, akik kényszerből, vagy a nagy jövedelem hitével, minimális szakképzettség nélkül, vállalkoznak méhészetre.

Úgy tűnik, nincs határ, mind többen vágnak bele semmivel az ismeretlenbe. Miattuk a nagy tapasztalatokkal bíró, a munkájukat szinte tudományos szinten művelő méhészek sötét jövőjét látják a szakmának. Legkevesebb, amit az agrártárcától várnak: minimumvizsgához kössék a méhészet gyakorlását, hogy legalább az egészséges állományokat ne veszélyeztessék a méhegészségügyi ismeretekkel nem rendelkezők. De ez ügyben vannak fenntartásaik is.

Tapasztalt méhészek a Felső-Kiskunságban, ők tanulás helyett inkább már oktathatnának Tapasztalt méhészek a Felső-Kiskunságban, ők tanulás helyett inkább már oktathatnának

– Egyértelműen támogatjuk a vizsgáztatás bevezetését, de annak természetesen ára is van. Nem lenne azonban tisztességes, ha a tandíjat az egész méhésztársadalmon behajtanák. A több éve, évtizede gyakorló méhészeket illetlenség lenne iskolapadba ültetni. Ők már bizonyították, hogy értenek munkájukhoz. Mondhatnánk azt is, hogy az újak, a tudatlanok saját kárukon tanuljanak, de a kérdés nem ilyen egyszerű. Minden méhész tud példát mondani arra, hogy a szakismeret híján megbetegedett méhcsaládok megfertőzik a környék összes méhét is. Mindemellett a szaktudás a piacra jutó méz minősége szempontjából is fontos. Másfelől pedig a hamisított méz kiküszöbölésére vonatkozóan is többet várunk a döntéshozóktól. A nagy tömegben piacra kerülő silány, aromával készült műmézek miatt komoly a veszteségünk – mondta el véleményét Pécsi Dénesné nagykőrösi méhész.

Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke tájékoztatása szerint a szabályozás bevezetésének részleteiről jelenleg tart az egyeztetés az egyesület és az agrártárca között. Az tűnik valószínűnek, hogy a méhészetet kötelező minimumvizsgához kötik majd, méhegészségügyi és jogszabályi ismeretekről kell számot adniuk a szakma művelésére pályázóknak.

Az ágazat legnagyobb gondja régóta az, hogy a kitűnő termékek is leértékelődnek általában a piacot elöntő silány hamisítványok mellett. A hírnév rontását kisebb részben okozzák a szakmához kevésbé értők, az igazán nagy veszteséget az itthon gyártott és a külföldi aromával ízesített műmézek okozzák. Eddig folyvást reménykedtek a méhészek: tisztul majd a piac. A termelői árak épp az ellenkezőjét jelzik. A hetipaci árak régóta stagnálnak, jelenleg 1300–1800 forint körül mozog a méz ára a kecskeméti vásárcsarnokban. Nagybani eladáskor pedig kilónkénti 600–700 forintot adnak a mézért a felvásárlók. A költségekhez arányítva ezt a fizetséget keveslik a termelők.

A hideg tél és az ázsiai méhatka is csapást mért idén a méhészekre, a dunántúliak állományának 20–40 százaléka pusztult el helyenként. Ahhoz képest a Duna–Tisza köze méhészeteiben sokkal jobb egészségben vészelték át a telet a rovarok. – Az utóbbi télen nálunk is nagyobb volt a méhpusztulás, mint általában, de keményebb hidegekben máskor is előfordult ilyen veszteség. Ismereteim szerint a homokhátságon a betegségek sem okoztak komolyabb problémát a méhészetekben – foglalta össze tapasztalatait Pécsi Dénesné.

Méhészek Bács-Kiskunban

Az utóbbi hat évben a méhészetek száma országosan 18 százalékkal gyarapodott, tavaly összesen 20 ezer méhészetet tartottak számon. A megyék viszonylatában Bács-Kiskunban dolgozik a legtöbb méhész, több mint 2 ezren. Ők birtokolják az összesen 1 millió méhcsalád 12 százalékát, így e tekintetben is a Bács-Kiskun megyeieké az elsőbbség.

 

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Védenék a méheket

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Bottas jó rajtja győzelmet ért, nőtt Vettel előnye

Bottas jó rajtja győzelmet ért, nőtt Vettel előnye

Hamilton küszködött, lemaradt a dobogóról • Alonso McLaren-Hondája a rajtrácsig sem jutott el.

PL: Ibra nélkül nehéz – ikszelt az MU a Swansea-val

Gylfi Sigurdsson szenzációsan nagy góllal mentett pontot csapatának.

Derby Della Capitale: Totti sem segített a Román, nyert a Lazio

Hiába egyenlített egy kamubüntetőből az AS Roma, a kék mezesek a pihenő után is jobbnak bizonyultak a „farkasoknál”.

WTCC: Michelisz az első helyért csatázva ütközött Monzában

WTCC: Michelisz az első helyért csatázva ütközött Monzában

Marokkói riválisa vert helyzetben ráhúzta az autóját az előzésbe kezdő magyar Honda-pilótára.

Rossi: Ez tűrhetetlen! Doll: Ismét jó úton járunk

Bódog Tamás szerint az újabb DVTK-siker a szív diadala volt – mestermérlegek.

Boksz: Fury már válaszolt is az új Klicsko-verőnek

Az ukrán nem zárkózna el egy visszavágótól, Joshua úgy véli, bárkit ki tud ütni.

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér