Lökhárítógyár épül Kecskeméten

2015. augusztus 5. 12:14 , Legutóbb frissítve: 2015. augusztus 5. 12:34 Hraskó István
Újabb nagyberuházás Kecskeméten: 2016 végéig 30 milliárd forintból 400-500 főt foglalkoztató lökhárítógyárat épít egy indiai autóipari beszállító cégcsoport, a Mercedes-gyár melletti területen.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A lökhárítógyár a Mercedes-gyár 2-es kapujához vezető Daimler út leágazása mentén, a  Duvenbeck és Kühne+Nagel csarnokok közelében épülne. Ahhoz, hogy a területet átsorolják gazdasági övezetbe, ugyanakkor területrendezési hatósági eljárásra van szükség. Ennek kezdeményezéséhez volt szükség a kecskeméti közgyűlés jóváhagyására, amely szerdán meg is született a rendkívüli képviselő-testületi ülésen. Szemereyné Pataki Klaudia polgármester hangsúlyozta: ahhoz, hogy a befektető kéréseinek eleget tudjanak tenni, már most el kell indítani az engedélyezési eljárásokat, nem lehetett megvárni a következő, szeptember végi rendes közgyűlést, mert így tudják csak tartani a határidőket.

A beruházó SMR Automotive Mirror Technology Hungary részéről Takács Ferenc projektvezető beszélt a tervekről. Mint elmondta, cégük az indiai alapítású Samvardhana Motherson Group (SMG) cégcsoport tagja. Az SMG 1975-ben egyfős cégként indult Indiában, ma már a világ 25 országában van jelen, 140 gyáregységgel és telephellyel, 70 ezer alkalmazottal, a világ 40. legnagyobb autóipari beszállítója. Üzelti portfóliójuk legnagyobb részét a belső- és külső modulok gyártása adja (39 százalék, ide tartozik a lökhárító is), de jelentős a visszapillantó tükrök (28 százalék) és a kábelek gyártása is (18 százalék). Legnagyobb részt a BMW-nek, a VW csoportnak, a Daimler-nek és a General Motorsnak szállítanak alkatrészeket.

Takács Ferenc projektvezető beszél a tervezett nagyberuházásról a kecskeméti képviselő-testület rendkívüli ülésén Takács Ferenc projektvezető beszél a tervezett nagyberuházásról a kecskeméti képviselő-testület rendkívüli ülésén
Magyarországon 2009-ben vásároltak meg egy gyáregységet Mosonszolnokon, itt visszapillantó tükröket gyártanak, akárcsak 2011-ben Mosonmagyaróváron felhúzott új üzemükben. A HVG hetilap legnagyobb árbevételű magyarországi cégeket felsoroló listáján tavaly 96. SMR Hungary-nak (315 millió euró árbevétel) a két gyáron kívül egy logisztikai központja is van Hegyeshalmon, ez szintén 2011-ben épült. Az SMR Hungary a hazai autógyártás aktív szereplője, hiszen a Mercedesnek szerződéses beszállítója. Összesen 1600 dolgozót foglalkoztatott – idáig.
Ugyanis a kecskeméti üzemmel ez a szám jelentősen bővülhet. Takács Ferenc arról tájékoztatta a képviselő-testületet, hogy a cég Kecskeméten egy személyautó lökhárító gyártóegységet hozna létre. A beruházás nagyságrendjét 30 milliárd forintban jelölte meg.

Az üzemhez egy 10 hektáros területre van szüksége a cégnek, amelyen egy 45 ezer négyzetméter területű csarnok és annak kiszolgáló épületei épülnének meg. Fröccsöntés, lakkozás, és összeszerelés egyaránt zajlana az üzemben.
- A lökhárító gyártó üzemegység fő vevője a Mercedes lenne, de a jövőben természetesen további autóipari cégeknek is szándékozunk szállítani – mondta Takács Ferenc, hangsúlyozva, a tervezést is ennek megfelelően végezték, és számolnak a bővítéssel. A projektvezető hangsúlyozta: már élő szerződésük van a Mercedes-szel, hogy mire 2018 januárjában elindul az új A és B osztályos autók szériagyártása, ezekhez az SMR kecskeméti gyára fogja szállítani a lökhárítókat. A gyár azonban már korábban elkezdené működését. A projektvezető kijelentette: első ütemben 400-500 főnek tudnak majd munkát biztosítani, de valószínűleg lesz második, sőt remélhetőleg harmadik ütem is.
A cég a kutatás-fejlesztésben is részt kíván venni helyi szakemberek, tudásközpontok és felsőoktatási intézmények bevonásával. A vállalat egyébként már partnere a Kecskeméti Főiskolának a duális képzésben.
Öveges László városi főépítész hangsúlyozta: a gyár szóban forgó területének gazdasági övezetté minősítése csak akkor lép hatályba, ha közgyűlés egyeztetések után életbe lépteti a településrendezi terv felülvizsgálatát, és szerződést köt a fejlesztővel, mert nem az a cél, hogy a térségben felmenjenek a telekárak.

Az önkormányzat építené a gyárhoz vezető utat

A közgyűlési döntés értelmében az önkormányzat településrendezési szerződést köt a SMR Automotive Mirror Technology-val. Ebben a város vállalja, hogy a Daimler úti leágazástól a beruházási területig megtervezteti-kiépíti a vízi közműveket (vezetékes ivóvíz és szennyvízcsatorna), az üzemhez vezető utat megerősíti-kiszélesíti, ahol földburkolatú, ott aszfalttal leburkolja, a területtel szemben buszfordulót létesít, a leágazástól a buszfordulóig kerékpárutat épít, mindezt 2016. november 30-ig. Ezenfelül az önkormányzat „segíti a beruházót a rendelkezésre álló eszközeivel a létesítmény megvalósulása érdekében”.
A szerződés szerint a beruházó fogja saját költségén kiépíteni az üzem földgáz-és az elektromos áram ellátását. A cég emellett vállalja, hogy 2016. december 31. napjáig több mint 40 ezer négyzetméteres ipari létesítményt alakít ki, melyben 2017. december 31. napjáig 390 fő számára munkahelyet teremt.

 

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Lökhárítógyár épül Kecskeméten

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Októberben tér vissza a vászonra Törőcsik Mari

Mészáros Márta Aurora Borealis című filmjében Tóth Ildikóval és Törőcsik Franciskával játszik együtt.

Megemelik II. Erzsébet fizetését

Kissé drágult tavaly a brit monarchia.

Nézzen Ön is hápogó kiskacsákat éjjel-nappal!

Nézzen Ön is hápogó kiskacsákat éjjel-nappal!

Mert mi másra is lenne jó az internet?

„Ezzel a terápiával még a magyar futballon is lehetne segíteni”

„Ezzel a terápiával még a magyar futballon is lehetne segíteni”

SZEMLÉLETVÁLTÁS. „A Chelsea és a PSG ott volt, Magyarországról természetesen senki sem jött el.”

Felkészülés: sima újpesti vereség, Zsótér csuklója eltörött

Az első félidőt 1–0-ra megnyerték a lilák, a másodikban azonban négyet vágtak a ciprusiak.

BL: óriási bravúrral kezdett a gibraltári bajnok

Az Europa FC a walesi bajnok otthonában nyert, az Alaskert az andorrai riválissal küszködött.

Újpest: az UTE nem járul hozzá a címer megváltoztatásához

A hozzájárulásuk nélkül jogszerűen nem is lehet módosítani az emblémát.

Tenisz: 49 percig tartott Maldini első és utolsó profi teniszmeccse

A 49 éves futballklasszis párosban nagyon sima vereséget szenvedett.

Hertha: Aki profi, az egy szörnyecske lesz – Dárdai

A magyar edző szerint tíz év alatt kell elegendő pénzt keresni, mert utána nem segít senki.

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér