Csapadék kellene a szomjas gabonának

2017. június 17. 08:23 , Legutóbb frissítve: 2017. június 18. 08:00 Barta Zsolt
A piac az újbúzára kilónként 40 forint körüli árat ajánl az aratás idején. Az önköltségi ár azonban 50 forint körül mozog, nyilatkozta lapunknak Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

– Ha a hétvégére ígért hidegfronttal komolyabb mennyiségű csapadék áztatná a hazai gabonaföldeket, akkor közepes terméssel lehetne 2017-ben számolni. Az eső elmaradásakor 10–20 százalékkal kevesebb gabona teremhet az idén – nyilatkozta lapunknak Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke.

Ha nem lesz csapadék, akkor Péter-Pál napja előtt megkezdődhet a gabona betakarítása <i>Fotó: Bús Csaba</i> Ha nem lesz csapadék, akkor Péter-Pál napja előtt megkezdődhet a gabona betakarítása Fotó: Bús Csaba

Az országban legalább 100 milliméternyi csapadék hiányzik a földekről. – A Bácskában, Csongrádban és más megyékben ujjnyi vastagságú repedések keletkeztek az eső hiányában a termőföld felszínén. Ha nem lesz csapadék, akkor Péter-Pál napja előtt megkezdődhet a gabona betakarítása itthon. Ha lesz, akkor egy héttel később lehet nekifogni a munkáknak, azaz július 5–10. között indulhatnak a kombájnok.

A felsőszentiváni gazdálkodó elmondta, hogy a tavalyi 5 millió tonnás búzatermés helyett ebben az évben 4 millió tonna betakarításával számolhatnak a termelők. Ez azonban csak az egyik gond. A másik az, hogy a kisebb hozam mellé alacsony árak is társulnak. – A termelők legalább fele veszteséges lehet az idén. Tavaly sem volt nyereség a gabonatermesztésből, de a repce, a kukorica kompenzálta a termelőket. Az idén nem valószínű, hogy ez így történik. Ennek a két növénynek is csökken ugyanis a felvásárlási ára. Ráadásul a magyar termelői piac egyáltalán nem befolyásolja a külhoni árakat, azoknak csak elszenvedői vagy haszonélvezői lehetnek a hazai gazdák. Az Egyesült Államok, Oroszország, Kazahsztán, Ukrajna mozgatja a világ gabonatőzsdéit leginkább. Emellett Anglia, Hollandia, Német­ország termelői intenzívebb munkával 7-8 tonna gabona betakarítására is képesek hektáronként. Igaz, ott kiegyensúlyozottabban oszlik el a csapadék, mint nálunk. Mi, magyarok csak alkalmazkodni tudunk a világpiaci mozgásokhoz. Ezt segítheti elő az integrátori törvény – mondta az elnök.

A hazai termelőknek egy egységes rendszerhez kell csatlakozniuk, amely meghatározott elvek alapján segíti elő a termelést. – Idehaza 136 fajta búzát termesztenek a termelők. Igaz, ezek közül 12-15 fajta a meghatározó, de ez is több a kelleténél. Egységes minőség és nagy mennyiség csak a nagy egységek létrehozása, integrátori hálózat működtetése alapján lehetséges. Abban nem lehet bízni, hogy a világpiaci árak jól alakulnak, az önköltséget kell csökkenteniük a termelőknek. A nagy egységek erre lehetőséget nyújthatnak. Illetve a kiegyensúlyozottabb és biztonságos termelést öntönzéssel is elő lehetne segíteni. Fogadó szándék van erre a termelők részéről, az országban elegendő víz is akad, amelyet erre fel lehetne használni. Ugyanakkor a bürokrácia miatt az öntözés mégsem valósul meg, inkább hagyjuk, hogy elfolyjon az országból a víz. Ezt a kérdést kellene megoldani, és akkor az időjárás szeszélyeit némiképpen ellensúlyozni lennénk képesek – vélte Vancsura József.

Betakarított mennyiség Magyarországon
év búza kukorica árpa rozs tritikálé
2014 5,262 9,315 1,275 0,096 0,486
2015 5,331 6,633 1,409 0,104 0,502
2016 5,592 8,807 1,608 0,081 0,472

Forrás: KSH

A hazai igényt bőven ki lehet elégíteni

Magyarországon, ha kevesebb gabona is terem, az nem befolyásolja a hazai árakat. A hazai fogyasztásra ugyanis 1 millió tonna étkezési gabona szükséges. Jó minőségű kenyérnek való alapanyag idehaza a termés kiesése ellenére is megterem minden évben. A hazai gabonatermelők évről évre hátrányos helyzetből kezdik az évet. A csapadékeloszlás ugyanis egyre rosszabb. Ezt valószínűleg az éghajlatváltozásnak lehet betudni. Ha Nyugat-Európában esik, akkor folyamatos csapadék áztatja a földeket, míg nálunk egyik óráról a másikra zúdul le annyi, mint máskor egy hónap alatt.
Ennek ellenére nálunk idén a várható termés minősége jó lesz. Vancsura József szerint a malmi búza aránya 50–70 százalék lehet az idén, amely jobb, mint az uniós átlagminőség.

 

 

 

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Csapadék kellene a szomjas gabonának

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Fantasztikus: így döntik meg az ugrókötelezés világrekordját (videó)

Fantasztikus: így döntik meg az ugrókötelezés világrekordját (videó)

Alig egy perc alatt 225-ször szökkentek egy japán iskola nebulói.

Gyönyörű, de hátborzongató lenne a vizes apokalipszis New Yorkban

Látta már a Nagy Alma lagúnáit? Most megmutatjuk.

Elképesztő gesztust tett Dél-Szudán felé Ferenc pápa

Félmillió dollárral vagyis kb. 138 millió forinttal támogatja az országot.

Babos Tímea: Tényleg mindent megteszek, hogy jobb legyek

Babos Tímea: Tényleg mindent megteszek, hogy jobb legyek

Babos Csaba szerint nem tragikus a helyzet, lányának volt már nehezebb periódusa is.

Közteret neveztek el a „Grande” Ganz gyermekéről, Kubala Lászlóról

Kubala Lászlónak már gyerekként sem kellett messzire mennie, ha világsztárokkal akart játszani.

Bardi imádja Budapestet, de lehet, hogy nyáron Valenciában köt ki

Hiába faragják az Újpest macedón légiósát, nem ül fel a provokációnak, inkább góllal törleszt.

Sallói István: Storck nem vette komolyan Andorrát

Sallói István: Storck nem vette komolyan Andorrát

„A kudarcot nem akarati tényezők okozták” • „Elgondolkodtató, hogy egymás után jönnek haza a játékosaink.”

Juventus: orvosin a válogatott támadó, hamarosan aláír

A játékosnak 25 millió eurós kivásárlási ár szerepel a szerződésében.

Jogerősen manipuláltak – ítéletet hirdettek a fogadási csalási ügyben

Tizenöt bűnös közül senki sem kapott letöltendő börtönbüntetést; Nyerges Krisztián és Torma Gábor ellen megszűnt a vizsgálat.

Megyei Piactér