Hirdetés

2024.05.03. 10:59

Fehér vagy színes: melyik parkettaszegély a jobb választás?

Ma már alig létezik olyan parkettázott helyiség, ahol a padló és a fal találkozásánál ne találnánk parkettaszegélyt. A tökéletes lezárók kiválasztása azonban közel sem egyszerű feladat, hiszen több száz szín és kialakítás közül válogathatunk. Mikor melyik tehát a megfelelő parkettaszegély és hogyan érdemes választani?

PR cikk

Fotó: anrodiszlec.hu

A parkettaszegély feladata A parkettaszegély sokkal több, mint esztétikai elem! Bár vitathatatlan, hogy a szegély elsődleges funkciója a fal és a parketta közötti dilatációs rész eltakarása, ebben közel sem merülnek ki a feladatai. Ezek az elemek védelmet biztosítanak az oldalfalaknak, hiszen lehetetlenné teszik, hogy egyes bútorok teljes mértékben érintkezzenek vele – ezzel kockáztatva a festés és a teljes fal sérüléseit. Emellett azonban a jól kiválasztott parkettaszegély a parkettát és a falat is kiemeli, egyfajta keretet biztosít.

Fehér parkettaszegély

A fehér parkettaszegélyek falfestéstől és parkettától függetlenül bárhova tökéletesen illenek. Leginkább mégis a karakteres színű falakhoz párosíthatók jól, ezek mellett ugyanis feltűnő ellentétet képeznek. Kifejezetten jó választás lehet emellett, ha a helyiségben használt parketta eltér a hagyományos daraboktól – akár színe, akár lerakási módja vagy formája miatt.

Példaként érdemes lehet egy mély kék vagy zöld árnyalatú falra és középsötétségű padlóra gondolni. Ezek mellett a fehér szegély szinte világít, így nem érdemes a szobát bútorokkal telerakni – nyugodtan hagyjuk látszódni ezt a részletet.

Színes parkettaszegély

Színes parkettaszegély esetén nem vörös, narancs és egyéb bohókás árnyalatokra kell gondolni – csupán arra, amikor a szegély maga is fa mintázatú és színű. Ahogyan parkettákból, ezekből az elemekből is számtalan stílust találhatunk a különböző fáknak megfelelően.

Színes parkettaszegély használatakor fontos, hogy a parkettával tökéletesen vagy legalább közel megegyező színű elemeket válasszunk. Ebben az esetben ugyanis a szegély egyfajta átmenetet képez a padló és a fal között, egy kis szakaszon a falra vezeti a parkettát, mégis lezárja azt.

Hogyan válasszunk?

Választáskor érdemes a szoba már kész részleteit figyelembe venni. Milyen színű a fal? Sötét és karakteres vagy visszafogott és világos? Találhatunk a felhasznált parkettához illő szegélyt vagy erre közel nulla az esély?

Ha ezeket a kérdéseket megválaszoljuk, már egyszerű lesz a döntés! Sötét falszínekhez és egyedi padló burkolatokhoz érdemes fehér szegélyt, míg világos falhoz és hétköznapi parkettához színes elemet választani.

Az ANRO webáruházban több száz fehér és színes parkettaszegélylécből és kiegészítő elemből választhatsz. Nézz szét kínálatukban, kövesd a fenti tanácsokat és találd meg a számodra legtökéletesebb elemeket! Add le rendelésedet még ma!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában