galériával

2021.09.02. 11:25

Egymillió forint gyűlt össze a halasi kórház javára a hangversenyen

Állva tapsolta a közönség Miklósa Erika és Balázs János Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas művészeket a kiskunhalasi Szent Péter és Pál katolikus templomban. A Zongopera című, a zene szabadságát hirdető, a Cziffra 100 hangversenysorozat keretében adott nagy sikerű jótékonysági koncerten egymillió forint gyűlt össze a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház a Szegedi Tudományegyetem Oktatókórházának javára.

Pozsgai Ákos

Fotó: Pozsgai Ákos

Három éve lépett először együtt közönség elé Miklósa Erika és Balázs János, hogy megkeressék azt a közös hangot, amely mindkettejük zenei területének, az operaműfajnak és a zongorairodalomnak is sajátja.

Magától értetődő módon talált egymásra e két világ és a két előadó, hiszen mind az opera, mind a zongoraművészet ragyogását élte a romantika korában, s újbóli fellángolását a múlt évszázadban. Mindkét művész szeretné, hogy azt a zenei szabadságot, azt az örömet érezze át a mai közönség, amit Mozart, Verdi, Liszt vagy éppen Cziffra György közönsége is átélhetett.

Balázs János és Miklósa Erika kiskunhalasi hangversenye nagy sikert aratott
Fotó: Pozsgai Ákos

A koloratúr szoprán énekesnő, akit tavaly a Halhatatlanok Társulatának tagjává választottak, Kossuth-díjas zongoraművész partnerével műfaji kötöttségek nélkül, áriákból, népszerű dalokból és virtuóz átiratokból építi fel a műsorát. Miklósa Erika szülővárosa, Kiskunhalas, több szempontból is rendhagyó helyszíne volt a hangverseny sorozatnak.

A Kossuth-díjas operaénekesnő Hrivnák Tünde divattervező, halasi csipkékkel díszített ruhakölteményét viselte, csakúgy, mint a Liszt-díjas Balázs János zongoraművész öltözékét is a halasi csipke motívumai díszítették.

A Magyar Kormány és a Magyar Villamos Művek által is támogatott hangversenysorozat kiskunhalasi koncertje egyben jótékonysági esemény is volt, a látogatói jegyárakból egymillió forintot a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház a Szegedi Oktató Kórháza kapott meg – közölte lapunkkal Rémán János, a koncert kiskunhalasi szervezője. Az erről szóló jelképes tanúsítványt Varga Alajos a Gyermekünk az Életünk Alapítvány Kuratóriumának elnöke és Dr. Szepesvári Szabolcs, a kórház főigazgatója vették át az előadóművészektől.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!