Köszöntés

2024.05.06. 12:06

Anyák napján együtt ünnepeltek a családok Szankon – galériával, videóval

Az ezredforduló óta köszöntik az édesanyákat községi ünnepség keretében Szankon. Akkor állították fel a falu főterén a Születések fája emlékművet, melynek ágaira, egy fémlevélen az előző esztendő során született gyermekek nevei kerülhetnek fel. Vasárnap délután ismét benépesült a tér, ahol már három emlékfa áll, melyek ágai most húsz új levéllel gyarapodtak.

Tapodi Kálmán

– Hagyományt teremtettünk 2000-ben Szankon. Minden kisgyermeknek, aki szanki vagy szülei révén kötődik a településhez, annak felkerülhet a neve, születési éve erre az emlékműre – mondta el Varga Ferencné polgármester, aki a település nevében külön köszöntötte Horák Andrásnét, aki immár üknagymamaként vett részt az ünnepségen. A közel 87 éves matróna, akinek három gyermeke született és hét unokának, tizenhat dédunokának és egy ükunokának örvendhet, is szólt az egybegyűltekhez.

ünnepség, anyák napja, születétsek fája
Anyák napján együtt ünnepeltek a családok Szankon
Fotó: Tapodi Kálmán

– Szeretettel, de fájó szívvel köszöntök mindenkit, mert gyermekeim közül kettő már nincs közöttünk. Kívánom mindenkinek, hogy élje meg ezt a kort, csak ne ilyen sok bánattal, ami rajtam megtörtént és további jó egészséget kívánok mindenkinek – mondta meghatódottan Marika néni.

Rékasiné dr. Oláh Gizella, a Születések fája kigondolója azt kívánta, hogy akiknek a nevei felkerülnek a fára „gyökerezzen az ő életük is ebbe a településbe, még akkor is, ha az életük másfelé viszi őket.” – Ezen a téren a Születések fája és a kisharang mellett, itt van a világháborús emlékmű is. Azt kívánjuk, hogy soha ne legyen háború és ezeknek a gyerekeknek ne kelljen megtapasztalni azt, hogy valamiféle háborús veszteség éri őket – fogalmazott.

– A születés mindig egy misztérium, egyfajta titok. Amikor új élet születik egy szeretetközösségbe, amibe ez a csöppség belenő, örömöt ad – hangoztatta köszöntője során Mák Kornél, a Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés alelnöke.

Az ünnepségen Kósa István református lelkész és Kapás Mihály plébános kértek áldást a családokra. Az önkormányzat részéről emléklapot és virágot kaptak azok a szülők, akik most erősítették fel az új leveleket az emlékműre, majd együtt megkondíthatták a Születések harangját is.

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában